Itthon is lemondhatunk a zacskókról

2015. szeptember 02. szerda - 19:18 / klímablog
  •    

A környezetbarát vásárlás egyik legfontosabb eleme a keletkező hulladék csökkentése. Ennek érdekében kiváló megoldás a "lédig" élelmiszerek vásárlása. A csomagolásmentes üzletekben olyasmit is vehetünk otthonról hozott edényben hazaszállítva, amit máshol nem. Végre már Magyarországon is.

Elborzasztóak a számok: az Európai Unióban évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, Magyarországon lakosonként évente több, mint 200 kg étel végzi a szemétben. – mondta Kalovits-Monostori Márk Magyarország első csomagolásmentes boltjának tulajdonosa. (Külföldön már létező trend ez az üzletforma, itt olvashat például a berlini elődről.)

A csomagolóanyagokkal még inkább pazarlóan bánunk: hihetetlen mértékű fölösleges szemét keletkezik azzal, hogy a cégek (és a vásárlók) mindent a legaprólékosabban csomagolnak bele káros műanyag dobozokba, nejlonzacskókba, eldobható műanyag flakonokba, melyek aztán szintén a szemétben végzik. A legfőbb probléma, hogy ezek az anyagok nem kerülnek újrahasznosításra, és a lebomlási idejük is sokkal hosszabb, ráadásul a lebomlás folyamata alatt is rengeteg mérgező anyag jut a talajba, vizeinkbe és a légkörbe. Jogosan vetődik fel az igény, hogy ezen változtatni kell.

Hadat üzent a műanyag zacskóknak Brüsszel
Az Unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát az Európai Parlamentben megszavazott új szabályok szerint.

Hiszünk abban, hogy ma már elengedhetetlen a felelősségvállalás, és a tudatosság. Nem csak a jelenünk, de az eljövendő generációk miatt is kötelességünk így tenni. A noPack a zéró hulladék elvet vallja; nálunk nincsenek felesleges környezetet romboló csomagolóanyagok. Mindenki a maga tárolóedényébe, üvegébe, kosarába rakhatja bele azt a mennyiségű élelmiszert, amelyre szüksége van. Nagyon fontos hitvallásunk, hogy egy előre eltervezett vásárlással nem csak élelmiszert, de rengeteg pénzt is spórolhatunk. Működésünk során pedig mi is mindig arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termeljük – mondja a tulajdonos.

A noPack igyekszik a lehető legrövidebb élelmiszerláncot alkalmazni; ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerek a lehető legközelebbi ellenőrzött, minőségi magyar gazdaságokból származnak; lehetőségeink szerint 30 km-en belül, csökkentve ezzel az élelmiszerek szállítása során felmerülő fölösleges károsanyag-kibocsátást, s támogatva a hazai mezőgazdaságot.

A boltban emellett hasznos tippekkel és tanácsokkal látják majd el vevőket, hogy hogyan csökkenthetik saját ökológiai lábnyomukat, hogyan tudnak spórolni az élelmiszerrel, és hogyan tehetik egyszerűbbé a mindennapi vásárlást.  A cél, hogy a vevők lássák is mindazt, amit a környezet megóvása érdekében tesznek: mindig lehető legpontosabb adatokkal, ábrákkal mutatjuk meg, mennyi káros anyagtól, szeméttől kímélték meg környezetünket