Itt a masina, ami ivóvizet, energiát és internetet ad

2016. május 22. vasárnap - 10:01 / klímablog
  •  
  • Előfizetés

Az afrikai szegények minden infrastrukturális gondját megoldja egy olasz startup gépe. A szerkezet napi 5000 liter ivóvizet tud előállítani, napenergiát használ és még wifit is szór.

A szubszaharai Afrikában 625 millió ember él villamos energia nélkül és a lakosság 39 százalékának nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez. Falvaikba nem építenek ki a nyugati vállalatok ivóvízhálózatot, de most egy új fejlesztés megoldást nyújthat a problémákra. A csodagép egyszerre képes internetes hozzáférést garantálni 800 méteres körben, feltölti az elektronikus eszközöket, ha kell, és a szennyezett vízből naponta 5000 liter tiszta ivóvizet állít elő.

A Watly-nak nevezett, egy olasz startup által kifejlesztett berendezésben napkollektorok gyűjtik be a napenergiát, amelyet egy belső elem alakít elektromos energiává. Egy grafénnel szabályozott rendszer szűri meg és alakítja ivóvízzé a ihatatlan vizet. Nemrég Ghánában tesztelték a találmányt, a következő lépésben Nigériában és Szudánban telepítenék az eszközöket. A Marco Attisani és Matteo Squizzato által alapított olasz vállalkozás 1,4 millió eurónyi támogatásban részesült az EU Horizont 2020 nevű kutatási programjától, melynek célja, hogy a nem-kormányzati szervezetek bevonásával javítsák a civil társadalom életkörülményeit. (Lehet, hogy az Ön cégének is éppen megfelel ez a pályázat?)

A Watly kezdőbetűje a W: a két olasz vállalkozó és az afrikai lakosok ezt a betűt mutatják ujjaikkal. (fotó: https://watly.co/)

A Watly kezdőbetűje a W: a két olasz vállalkozó és az afrikai lakosok ezt a betűt mutatják ujjaikkal.
(fotók: https://watly.co/)

Terveik szerint a következő 8 évben tízezernél is több  berendezést állítanak majd fel Afrikában. A cégalapítók reményei szerint találmányuk lökést adhat az elmaradott régiók régóta várt gazdasági növekedésének: a Watly-k révén 50 000 új munkahely fog létrejönni, amennyiben segíti a helyiek boldogulását. Amint meg van oldva a hozzáférésük az ivóvízhez és az elektromos energiához, az emberek elkezdhetnek vállalkozni.

Decentralizált infrastruktúra

Júliusban Attisani potenciális befektetőknek fogja prezentálni a Watly nagyobb verzióját, mely 40 méter hosszú és 15 tonna súlyú lesz. Az üzletember a CNN-nek annyit már elárult, hogy nagyvállalatok is érdeklődnek terméke iránt, de egyelőre nem említhet egyetlen márkanevet sem. A Watly az emissziót is csökkenti: 15 éves élettartama alatt 2500 tonna üvegházgáz kibocsátását takarítja meg, és 5000 hordó olaj elégetését teszi feleslegessé azzal, hogy napenergiából dolgozik.

A Watly prototípusa

A Watly prototípusa (fotó: Facebook)

A team jelenleg  az indiegogo-n kalapoz pénzért.

Széntüzelésről zöld energiás innovációra kapcsol Ausztrália
Ausztrália sokáig a szénbányászat fellegváraként szerepelt az ökológiai témájú hiradásokban. Malcolm Turnbull kormánya azonban végre rászánta magát az ország zöldítésére: 761 millió dolláros alapot hoznak létre megújuló energiák támogatására.