Így is lehet spórolni az irodán

2011. október 06. csütörtök - 09:58 / piacesprofit.hu
  •    

Az irodabérlettel kapcsolatos kérdések a négyzetméterár meghatározása után kezdődnek. A műszaki felszereltség szintje és az irodában fellelhető zöld megoldások nem csak a fenntarthatóság, de a költségek szempontjából is döntő szempontúak. 

A zöld építés létfontosságú a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében és az erőforrás-hatékonyság növelésében. Európa épületeinek zöldebbé tétele háromszoros előnnyel jár, a Föld, annak lakói, és a gazdaság szempontjából egyaránt. Egy közepes méretű bérlő átlagosan 5 évente keres új irodát. Aki a vállalkozásnál a keresés és kiválasztás feladatát kapja, igyekszik tárgyilagosan, áttekinthető táblázatban összefoglalni a versengő ajánlatokat. Az összevetés hagyományosan a négyzetméterár bűvöletében zajlik, pedig ennek kiszámításában sem egységesen járnak el a fejlesztők. Sok bérlő panaszkodik a székhelyét adó irodaépület gépészeti jellemzőire, ám gyakran kiderül, hogy bérleti szerződéseik nem is tartalmaznak műszaki leírást. Az irodák műszaki felszereltsége jelentősen különbözhet, s egy-egy fejlesztői döntés súlyos következményekkel jár az üzemeltetés költségeire nézve. A fenntartás költségeit ugyanis a közművek díja határozza meg. A fejlesztők egy példán keresztül szemléltetik a környezttudatos és költséghatékony iroda kialakításának lehetőségeit. Az épület odafigyel a hővisszanyerésre, és még a piszoár is visszacsatol.

Frank Ghery egyik zöld, de nem LEED minősített irodaépülete a
Frank Ghery egyik zöld, de nem LEED minősített irodaépülete a "táncoló ház"
Kép: flickr/Christopher Chan

Az IVG Hungary által fejlesztett Infopark E épülete az első LEED-minősített magyar irodaépület. (A minősítést erősen kritizálta a világhírű építész, Frank Ghery, akivel itt olvashatja interjúnkat.) A homlokzatok és ablakok építészeti kialakítása jelentősen csökkenti az irodaterek világítási igényét. A házban emellett modern, energiatakarékos, elektronikus előtétes fénycsövek kerültek felszerelésre, amelyek kisebb energiafogyasztás mellett nagyobb fényerőt biztosítanak. A lámpák soronként minden irodában külön-külön kapcsolhatók, jó fényviszonyok mellett a folyosó melletti lámpasor külön lekapcsolható. A lámpák a közös területeken, lépcsőházakban és vizesblokkokban is mozgásérzékelővel működnek.

Az épület harminc százalékkal kevesebb vizet fogyaszt, mint a LEED minősítési eljárás során vizsgált referencia irodaépület. Ezt kétfázisú WC öblítő nyomógombbal, automata öblítésű infra-kapcsolós piszoárral, nyomógombos automatikusan záró csaptelepekkel érik el. A helyi használati melegvíz termeléssel a tárolási és cirkulációs energiaveszteséget is minimálisra csökkentették.

Az egyidejű hűtést és fűtést megfelelő szabályozással kizárták, a klíma szabályozása pedig az ablakok nyitásával van összehangolva – tehát a szerkezet kikapcsol, ha egy ablak kinyitását érzékeli. A téli üzemben fellépő hűtésigény természetes hűtéssel (free cooling) fedezik. Még az idodák elhasznált levegője sem megy veszendőbe, azt a garázs szellőztetésére használják fel. Az irodák szellőzőrendszerében 70 százalék feletti hatásfokú hővisszanyerő beépítésével biztosították a fűtési energiafelhasználás csökkentését. Az épület általános fogyasztásmérésen felül az egyes bérlői területek fogyasztását (víz, áram, hőmennyiség) külön-külön mérik, s ezen belül külön a világítási áramot is.

Mindennek köszönhetően az épületet a magyar szabályozásban megengedettnél 30 százalékkal kisebb fajlagos energiafogyasztás jellemzi. További fejlesztéssel – például napelemek elhelyezésével – a saját energiatermelés is megoldható, így még a sokkal kevesebb felhasznált energiáért sem más szolgáltatóknak kell fizetni. A megoldások azonban nem csak a pénztárcát kímélik, de a bérlő ökológiai lábnyomát is jelentősen csökkentik.