Így lehet a szemétből házat építeni

2016. július 05. kedd - 19:07 / klímablog
  •    

A szeméthegyek csak nőnek, miközben sok-sok embernek nincs tető a feje fölött. Ezt a két súlyos, de első látásra talán egymástól független problémát kötötte össze zseniális újításával egy kolumbiai vállalkozó.

Fulladozunk a műanyagban. Kóláspalackok, műanyag szatyrok, ételhordók. Ha eldobunk az utcán egy műanyag italospalackot vagy nejlonzacskót, nagy az esélye, hogy az előbb-utóbb a tengerekben köt ki. Még akkor is, ha tengerparttal nem rendelkező országban szemetelünk. Az utcáról ugyanis az esőzések idején a lefolyókon keresztül a kommunális csatornarendszerbe jut a műanyag, onnan a folyókba, a folyókból pedig a tengerekbe. Majd a különféle áramlások révén akár a Csendes-óceán kellős közepére is. A kis darabokra felaprózódó plasztikot a halak és más tengeri élőlények eledelnek vélik, megeszik, és tömegesen pusztulnak el tőle. A plasztik az élővilág táplálékláncát veszélyeztető tényezővé vált.

Egyre többen ismerik fel annak fontosságát, hogy tenni kell valamit a keletkező szeméttel. Emma Watson nemrég PET palackból készült ruhát viselt a vörös szőnyegen, hogy felhívja a figyelmet a problémára, az egyik legendás szörfmárka óceáni szemétből készít ruhadarabokat.

De vannak olyan szemétből készült megoldások is, amelyek amellett, hogy tisztábbá teszik a környezetünket, még egyéb áldásos hatással is bírnak. Például egy zseniális ötlet eredményeként kiderült, hogy egy kiürült kétliteres műanyag palack a megfelelő átalakítás után egy 50 wattos izzó fényét képes előállítani egy vaksötét helyiségben. 

A legújabb ötlet, hogy a kiürült PET palackok újrahasznosításával hajléktalanok számára készítenek gyorsan és hatékonyan új otthonokat. Oscar Mendez Kolumbiában alapította meg a Concept Plastic nevű céget, amely műanyagból és gumiból gyárt a LEGO építőelemekhez hasonló téglákat, amelyekből jó minőségű és hatékonyan fenntartható otthonokat építenek a rászorulóknak.

A gyors technológiával négy ember, ötnapi munkával képes felépíteni egy 40 négyzetméteres épületet. Eddig 1500 négyzetméternyi házat építettek meg több mint 300 tonna műanyag szemét újrahasznosításával.