Húsadóval lehetne rendbe rakni az egészségügyet

Az állattenyésztésnek óriási az ökolábnyoma, ezért egyes szakértők szerint adóval kellene drágítani, hogy így az újonnan kifejlesztett mesteréges húsok felé tereljék a fogyasztókat. Kevesebb pénzt emésztene fel a betegellátás is, mert kevesebben kapnának rákot a vörös húsoktól. Az Oxford Egyetem konkrét számokkal álltak elő: ekkora legyen az adó, ennyi belőle a megtakarítás, ennyi elhalálozás előzhető meg.

Ötletekben nincs hiány új társadalom- és ökotudatos adónemekre. Bill Gates a fogyasztás adóztatását javasolta a vagyon adóztatása helyett, hiszen azok, akik nem gazdagok, szintén fogyasztanak, ám a gazdagok drágább dolgokat vesznek (jachtot, luxusautót, méregdrága karórát stb.). A másik ötlet, hogy energialábnyomuk alapján adóztassák meg a polgárokat, hiszen itt is az érvényesül, hogy a gazdagok sokkal többet fogyasztanak villájuk, légkondi-rendszerük, úszómedencéjük működtetésére.

A húsadó is repked már a közbeszédben egy-két éve, ami eszköz lehet arra, hogy a környezetkímélőbb gyártású műhús felé irányítsa a fogyasztói igényeket. A húsadó célja kettős: egyrészt a lakosság egészségét hivatott javítani, másrészt az ökoszisztémát védeni.

Túlsúlyosak a magyarok
A húsadó a magyaroknak is jót tenne, hiszen részben húsfogyasztásunknak köszönhető, hogy a lakosság egyharmada túlsúlyos. Emiatt az összes egészségügyi kiadás egyhatoda az elhízásból eredő egészségügyi problémákra megy el.
A harmadik világ feltörekvő középosztálya, megunva az állandó rizsevést, egyre nagyobb létszámban áll át a húsintenzív étrendre (főleg Kínában és Indiában), most, hogy már megengedhetik maguknak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az állattenyésztés metánkibocsátása jelentős, főleg a marhák nagy mennyiségű ürüléke miatt, s hogy a metán nagyjából hússzor vagy huszonháromszor erősebb üvegház-hatású gáz, mint a szén-dioxid - egy ketyegő klímabombával állunk szemben.

Drágítani a rákkeltő vörös húsokat

Három éve az ENSZ Világegészségügyi Szervezete, a WHO rákkeltőnek ítélte a vörös húsokat, mint például a sertés-, a marha- és a bárányhús, ha ezeket a húsipar gyári termékeiben fogyasztjuk el (például kolbász, szalonna, szárított marhahús). A rákkeltő hatás oka részben a a magas só- és cukortartalomnak, mesterséges adalékanyagok és emulgeálószerek jelenlétének is köszönhető. A steakekről és burgerekről (azaz húspogácsás szendvicsekről) azt mondták ki, hogy "valószínűleg rákkeltőek".

Egy októberben publikált vizsgálat kimutatta, hogy a gyárilag előállított húsipari termékek rendszeres fogyasztása 9 százalékkal növeli a mellrák kialakulásának esélyét.

Az említett húsipari termékek ára jelentősen megugrana a húsadó miatt. Vagyis a növekvő árak a kereslet csökkenését vonnák maguk után.

Kép:Pixabay

Az Oxford Egyetem kutatócsoportja Dr. Marco Springmann vezetésével kiszámolta, mibe kerülne a globális húsadó és milyen előnyök származhatnának belőle. Kalkulációik eredményét a Public Library of Science ONE nevű folyóiratban publikálták. Íme a főbb megállapításaik:

  • Angliában a húsadó mértéke a húsipari termékek árának 79 százaléka legyen, a nem gyári termékeknél 14 százalék. Így kevesebben vennének húst és csökkenének a vörös húsok fogyasztása által okozott betegségek.
  • Az Egyesült Államokban 163 százalékos adót kellene kiróni a húsipari termékekre (amik gyárak szalagjairól kerülnek ki), a nem gyári húsokat (például steak) 34 százalékos adóval kellene illetni. A magasabb adórátára azért van szükség, mert az amerikai egészségügy kevésbé hatékony rendszer, ezért ha kevesebb a húsevésből eredő megbetegedés, az kevesebb megtakarítást eredményez.
  • A globális húsadó révén csökkenő fogyasztás miatt évente világszerte 220 000-rel kevesebb lenne az elhalálozás. Ez 41 milliárd dollárral csökkenhetné az egészségügyi költéseket.
  • Az USA-ban 53 000-rel kevesebben, Angliában 6000-rel kevesebben halnának meg.
  • Anglia egymilliárd dollárt, az USA 20 milliárd dollárt takarítana így meg.
Az elhalálozásokra vonatkozó számokat a rákbetegségek, a szív- és érrenszeri megbetegedések, a rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a stroke-ok előfordulása alapján számolták.

A húsokat nem adóztatják a kormányok, pedig más rákkeltő anyagokat világszerte adókkal sújtanak, így például a dohányipari termékeket, az alkoholos italokat, sőt egyre több országban a cukrozott üdítőitalokat és finomított, cukros rágcsálnivalókat (kólaadók, chipsadók), hogy ezzel is igyekezzenek leszoktatni a népet a fogyasztásukról.

(CNN)

Piacalakító hatása van az adónak
Az angol kormány 2016-ban döntötte el, hogy adót ró ki a cukrozott italokra, ami 2018 áprilisában vált hatályossá. Az új adónemmel azt is sikerült elérnie a kormánynak, hogy a gyártók több mint fele jelentősen csökkentette termékeik cukortartalmát, hogy megússzák az adót.
 

Véleményvezér

Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek

Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek 

A betiltás a digitális világban immár mulatság tárgya.
Semmi nem fog Magyar Péteren

Semmi nem fog Magyar Péteren 

Ezúttal komoly kihívóra lelt Orbán Viktor.
Ha valaki féláron szeretne friss gyümölcsöt csak Bécsbe kell kiugrania

Ha valaki féláron szeretne friss gyümölcsöt csak Bécsbe kell kiugrania 

Hol van már Magyarország egykori olcsósága.
A fideszes oligarcháknak már annyi pénzük van, hogy lebegő luxusvillára is jut Tihanyban

A fideszes oligarcháknak már annyi pénzük van, hogy lebegő luxusvillára is jut Tihanyban 

A luxizás magyar császára nagyot villantott.
Gázra lépett a MÁV, pontosság és tisztaság helyett propaganda

Gázra lépett a MÁV, pontosság és tisztaság helyett propaganda 

A MÁV biztosítja a késést, a sző valódi és átvitt értelmében egyaránt.
Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint 

Csökken a normativitása a magyar társadalomnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo