Északon már figyelnek a szennyező turistahajókra

2018. november 24. szombat - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

Szerves anyagokból keletkező biogáz és elektromosság hajt majd norvég turistahajókat. Az északi ország általában megvédi partjait az óriáshajók okozta szennyeződéstől.

A Hurtigruten cég hajói rendszeresen viszik a turisták tízezreit a norvég partok mentén, illetve tovább, Izlandra és Grönlandra is. A vállalkozás most – a világon eddig egyedül álló módon – 17 hajójából hatot biogázból és elektromosságból származó hibrid meghajtásra állít át.

Kép: freeimages.com

Kép: freeimages.com

A módszer különlegessége, hogy a turbinák meghajtására nem cseppfolyósított földgázt használnak, hanem biogázt, amit a halfeldolgozásnál, illetve a mező- és erdőgazdaságban keletkezett hulladékból állítanak elő. Norvégiában, amely többek között a világ legnagyobb lazactermelője, ezekből nincs hiány, sőt: az óriási feleslegeket eddig elégették.

A hajók akkumulátorokat is kapnak, amelyek energiáját felhasználva a partok közrelében tisztán elektromos árammal közlekedhetnek a

Egyre több a gázzal hajtott óriás utasszállító
Teret kap a környezetvédelem a tengerhajózásban is: cseppfolyósított gáz hajt majd egyre több óriás személyszállítót.

vízi járművek, kímélve a környezetet, ahol a nehézolajjal hajtott nagy turistahajók sok égési terméket, ként, és különböző egyéb káros anyagokat bocsátanak ki.

Norvégia egyébként is fokozottan védi a környezetet és a lakosságot a vízről érkező szennyeződéstől. 2021-től csak olyan hajók kapnak engedélyt a partok menti hajózásra, amelyek jóval kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a jelenleg forgalomban lévők.

(Forrás: Die Welt)