Ebben előzzük Európát

2018. május 12. szombat - 10:01 / piacesprofit.hu
  •    

Európában a használt gumiabroncsok 94 százalékát újrahasznosítják – Magyarországon ez az arány 100 százalék - derült ki az Európai Gumiabroncs és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) által május elején publikált jelentésből.

A legfrissebb, összesített (2016-os) adatok alapján Európában 3,9 millió tonna használt abroncsot vettek nyilvántartásba, ami 2 százalékos (66 ezer tonnás) növekedés az előző évhez képest.

A 2016-ra vonatkozó legfontosabb adatok:

  • A granulátumként hasznosított használt abroncsok mennyisége 9.3%-kal nőtt.
  • Az energiatermelésre fordított mennyiség 2%-kal nőtt.
  • A használt abroncsok útépítésnél történő felhasználása 3%-kal, míg a robbantószőnyegként és sárvédőként történő újrahasznosítás 15%-kal csökkent.

Európai szinten 1,9 millió tonna használt abroncsból nyertek vissza nyersanyagot, ennek a mennyiségnek a 75%-ából granulátumot gyártottak, 15 %-át cementgyártási alap-anyagként dolgozták fel, míg a fennmaradó mennyiséget öntödék, illetve pirolízissel (hőbontás) foglalkozó cégek hasznosítottak.

A felmérésben részt vett országok 1,1 millió tonna használt abroncsot hasznosítottak energiatermelésre, ebből 81 százalékot a cementgyárak hasznosították energiaforrásként, míg a fennmaradó 19 százalékot erőművekben, városi hőerőművekben égették el energiatermelés céljából.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Előzünk:

2016-ban Magyarországon 46 ezer tonna használt abroncs keletkezett. 1000 tonnát exportáltak, 1000 tonnát pedig újrafutóztak. 36 ezer tonnát nyersanyagként hasznosítottak, míg 8000 tonnából energiát állítottak elő. Mindez az ETRMA normái szerint 100 százalékos újrahasznosítási arányt jelent.

„Az európai abroncs- és gumiipar egyértelműen támogatja azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek a használt abroncsok újrahasznosítását szorgalmazzák. Az a több országban is érvényben lévő előírás, amely szerint az új abroncsok számláin külön sorban tüntetik fel a majdani újrahasznosítás költségét, mindenki számára egyértelművé és átláthatóvá teszi a környezetvédelemre fordított összegek nagyságát” – mondta Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára.

A főtitkár elmondta azt is, hogy a fenti számok alapján a trendek a granulátum piac telítettségét jelzik. Új és nagyon ígéretes piac lehet ugyanakkor a használt abroncsok jelenleginél nagyobb mértékű hasznosítása a közutak aszfaltozása során. Cinaralp szerint az EU-nak számos feladata van még: a végső cél az egyenlő versenyfeltételek biztosítása az elsődleges és a másodlagos nyersanyagok között.

Durrdefekt is lehet a hamis gumiabroncstól
Több mint 755 milliárd forintnyi (2,43 milliárd euró) gazdasági kárt okozott a hamis gumiabroncsok és akkumulátorok eladásából származó közvetlen bevételkiesés a legális piaci szereplőknek évente az Európai Unióban. A szigorúbb magyar ellenőrzési gyakorlatnak köszönhetően, a hazánkra vonatkozó hamisítási ráta mindkét szektorban az európai átlag alatt van, derült ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) jelentéséből.