DiCaprio leszámolt a fosszilis energiával

2015. szeptember 24. csütörtök - 19:10 / klímablog
  •    

Leonardo DiCaprio is azon befektetők között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tőkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról.

A New Yorkban zajló Klímahéten bejelentették, hogy Leonardo di Caprio, az Egyesült Államok WWF irodájának igazgatótanácsi tagja is azok között a befektetők között van, akik mintegy 17 ezer milliárd font értékben kivonják tőkéjüket a fosszilis energiahordozók piacáról.

Az Arabella Advisors által a Divest-Invest kampányalap számára készített jelentés szerint több mint 400 intézmény és 2000 magánbefektető tett ígéretet arra, hogy a fosszilis energiahordozók helyett megújuló energiába és tiszta technológiákba fektet. A lépés mellett kormányok, nyugdíjalapok, jótékonysági intézmények, egyházi szervezetek, városi önkormányzatok és egyetemek is kiálltak.

Az elemzés szerint a mozgalom támogatottsága ötvenszeresére nőtt az elmúlt egy évben, így már több mint 2600 milliárd dollárt tesz ki az átcsoportosított tőke.

A  New York-i Klímahét lehetőséget ad arra, hogy a decemberi Párizsi Klímacsúcs előtt találkozzanak a kormányzati képviselők, szakemberek és befektetők, és megállapodjanak az éghajlatváltozás elleni globális egyezség kereteiről.

Leonardo DiCaprio
Kép: Wikipedia

A környezetvédelem iránt elkötelezett színész, DiCaprio a döntéséhez hozzáfűzte: „Az éghajlatváltozás súlyos hatással van a bolygónk állapotára és minden egyes lakójának egészségére. Ezért muszáj átállnunk a tiszta energián alapuló gazdaságra, hogy függetlenítsük magunkat a fosszilis energiahordozóktól, melyek a fő okozói ennek a világméretű problémának.”

Zöld sztárok: Julia Roberts komposztálna, Orlando Bloom a ökootthonra esküszik
Körülnéztünk, kik a leginkább ökotudatos hírességek. Vannak, akik csak újabban ébredtek fel az ökológiai kihívásokra, veszélyekre és válaszoltak rá életmódjuk megváltoztatásával, de van akinél mindez már sok évtizedes szenvedély.

„Miután megvizsgáltam a fosszilis üzemanyagok piacáról való tőkeátcsoportosítások belső mozgatórugóit és az éghajlatvédelmi megoldásokba történő befektetések hátterét, meggyőződtem arról, hogy nekem személyesen is és a Leonardo DiCaprio Alapítvány nevében is az ügy mellé kell állnom, és meg kell hoznom ezt a döntést.” – folytatta a színész.

„Most van itt az ideje a tőkebefektetéseink átcsoportosításának, hogy ezzel a világ vezetőinek tudomására hozzuk, hogy mi, magánemberek és intézmények cselekedeteinkkel és döntéseinkkel kiállunk az éghajlatváltozás hatásainak megfékezése mellett, és elvárjuk, hogy ők is vegyenek részt a folyamatban idén decemberben, a Párizsi Klímacsúcson” – fejezte be DiCaprio.

„A tőkék átcsoportosítása a fosszilis helyett a megújuló energiaforrások fejlesztésébe egy szükséges lépés és a felelősségteljes vállalati és befektetői magatartáskultúra része. A Párizsi Klímacsúcs mérföldkő lesz a globális felmelegedés mérséklésében, és mind a befektetőknek, mind pedig a döntéshozóknak hasonlóan komoly elköteleződést kell vállalniuk. Ez az egyetlen járható út, amely egy élhetőbb jövő felé vezet” – mondta el Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának vezetője.