Ezért tiltotta be az EP a műanyag evőeszközöket és szívószálakat

2019. április 10. szerda - 19:01 / Kriston László
  •    

Az Európai Parlament megszavazta azt a direktívát, mely betiltja az egyszer használatos plasztik evőeszközöket, szívószálakat és kávéspoharakat. A tagországok két éven belül kötelesek érvényesíteni a tilalmat saját jogkörben.

A tengerpartok és az óceánok szenvedik meg az „eldobhatóság” kultúrájának az elmúlt tíz évben tapasztalt totális térnyerését: szívószálak, kávésflakonok, tányérok, villák, kések, kanalak, strandpapucsok, fogkefék végzik a tengerben.

17 PET-palackért kapsz egy pár sportcipőt
Szaporodnak a környezettudatos divatcégek, melyek hulladékból készítik el termékeiket, ezzel csökkentve ökológiai tehertételüket. A nagy márkák és az ismeretlen startupok is újrafeldolgozott műanyagból gyártanak sportcipőket.

Mikroplasztik a tengerekben

Mindegyik olcsó műanyagból készült, ezért eldobható. Nem kerül sokba újat venni helyette, nem vagyunk arra kényszerítve, hogy megőrizzük őket. Többségüket nem is arra találták ki. Egyszer használatosak. Mint például a műanyag villa és kés. Az előző évtized végén, amikor Oprah Winfrey bemutatta talk show-jában a csendes-óceáni szemétszigetet, az még „csak” Franciaországgal megegyező méretű volt. Ma már Franciaország háromszorosát teszi ki!

Egyre több tudományos kutatás szól már arról, hogy az apró darabokra töredezett plasztik bekerül a táplálékláncba. A halak és a tengeri madarak elfogyasztják, mi pedig a halakat. (De a takarmánnyal is kerül mikroplasztik a szarvasmarhák vagy a sertések testébe.) Nemrég egy 8 méter hosszú döglött bálnát találtak – a gyomrában több mint 22 kilogramm műanyaggal.

Fotó: Flickr/European Parliament

Fotó: Flickr/European Parliament

Betiltva

Az EU is felismerte, hogy az eldobható műanyagban való tobzódás nem folytatható tovább. Az Európai Parlament 560 igen, 35 nem szavazattal és 28 tartózkodással elfogadta azt a direktívát, melynek értelmében 2021-re a tagországoknak be kell tiltaniuk a következő eszközöket:

  • Polisztirolhabból készült kávéspoharak (vagyis a forró italok tárolására szolgáló thermopoharak).
  • Azok a műanyagok, amik apró darabokra törnek (mikroplasztik).
  • Fülpiszkálók.
  • Műanyag evőeszközök.
  • Műanyag szívószálak
  • Műanyag (ital)kavarórudak.

A tilalom célja, hogy csökkenjen a tengerekre nehezedő ökológiai nyomás, és kevesebb műanyag kerüljön az óceánokba.

Kína helyett kisebb ázsiai országokba viszik a műanyagszemetet
2018-ben Kína már nem vette át az EU és az USA szennyező, szétválogatatlan plasztikhulladékát újrafeldolgozásra. Ahelyett, hogy ez a helyi újrahasznosító vállalkozások szaporodását vonta volna magával, az Egyesült Államok cégei elkezdték kisebb ázsiai országokba szállítani a hulladékot. De ezek az országok is bekeményítenek.

Törlőkendők

Az EU a szennyvízcsatornák akadálymentesítését is célul tűzte ki. Közismert, hogy „zsírhegyeket” alkotnak azok a zsebkendők, törlőkendők, melyeket használat után húznak le a WC-n az emberek. Mivel zsírral és testnedvekkel telítve összeragadnak, kemény gombolyaggá állnak össze, és megrekednek a szennyvíz-vezetékben, akadályozva a szennyvíz áramlását.

A gyártók kötelezettségei

A gyártók ezentúl kötelesek lesznek feltüntetni törlőkendőik, cigarettaszűrőik és poharaik csomagolásán, ha a termékek műanyagot tartalmaznak. A műanyag csomagolások felirataiba is figyelmeztetést kell nyomtatniuk arról, hogy a csomagolás elhajításával károsítjuk a természeti környezetet.

Az EU vezetése a műanyaggyártás frontján is lépett a plasztikhulladék-képződés megfékezése érdekében, méghozzá célszámok meghatározásával. 2025-re minden műanyag italospalackban 25 százalékot kell elérnie az újrahasznosított műanyag részarányának. 2029-re ezt a hányadot 90 százalékra kell növelniük a gyártóknak. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő műanyag palackok 90 százalékát kötelesek lesznek visszagyűjteni a tagországok.

(The Guardian, Time Magazine)

EU-plasztik
  • Az Európai Unióban évente 25 millió tonna műanyagszemét képződik.
  • Ennek alig 30 százalékát gyűjtik vissza szelektíven a tagországok.
  • A tengerekbe jutó hulladék több mint 80 százaléka műanyag.