A halloweent is elrontja a klímaváltozás

2018. október 24. szerda - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Kisebbek lesznek idén a lámpásként használt Halloween-tökök Nagy-Britanniában a forró, csapadékhiányos nyár miatt – írja az Agroszektor.hu.

Komoly hiány van idén a megfelelő méretű faragni való és lámpásként használt sütőtökökból Nagy-Britanniában. A kellően nagy méretű hagyományos fajták hiánya a térségben idén nyáron tomboló aszályra és szárazságra vezethető vissza. A probléma Nagy-Britanni középső részén a legnagyobb, a keleten gazdálkodó termelőknél viszont sokkal jobb a helyzet. Ennek az az oka, hogy itt nagyobb területen használnak öntözőrendszereket, így a vízutánpótlást meg tiudják oldani a csapadékmentes időszakban is.

Tök helyett fehérrépa

A hozamot is növeli és a környezetet is védi
Segít a talajromlás és elsivatagodás ellen, megóvni a biológiai sokféleséget és a talaj termékenységét, és a megfelelőbb vízgazdálkodásban is az ún. agrárerdészet.

Az aszály következménye, hogy a brit szupermarketek Halloween-tök választéka is jóval kisebb a szokásosnál. A sütőtöknek rengeteg vízre van szüksége a növekedési időszakban, és egy nagyobb növényakár több tíznégyzetméternyi területet is képes lefedni a termesztési szezon végére, de idén nyáron nagyon kevés csapadékot kapott ehhez.

A szakirodalom szerint Írországban kezdtek el először Halloweenre töklámpásokat készíteni. A 19.században még fehérrépával helyettesítették a tököket, amelyekbe később groteszk arcokat faragtak a minél ijesztőbb látvány érdekében. Egy időben azt gondolták, hogy a lámpások elriasztják a gonosz szellemeket, ezért sokan az ablakpárkányon tartották a tököket, hogy távoltartsák az ártónak tartott lényeket.