A gázzá alakított szénben bíznak

2013. május 18. szombat - 10:06 / klímablog
  •    

A légszennyezés is relatív. Szennyező a termelőegységed? Mihez képest? Sokan és sokat írtak már arról, hogy a földgáz zöldebb energiahordozó, mint a kőszén. Egy új megoldás a szenet annak elégetése nélkül alakítja gázzá.

Szénből gázt – Kép: SXC

A fosszilisenergia-ipar védelmezői folyton azt hozzák fel saját védelmükre, hogy a szektor ellehetetlenítése csak munkahelyek megszüntetéséhez vezetne. A földgázban köztes megoldást látnak, mellyel megőrizhetnék pozícióikat és alkalmazotti állományukat. A földgázzal működtetett erőművek 50 százalékkal kevesebbet szennyezik a légkört, mint széntüzeléses társaik.

Az amerikai Summit Power Group érdekes „csellel” igyekszik e cél felé: a texasi Odessában 2,5 milliárd dollárért új telepet nyit, mely a szént alakítja gázzá. Mivel az eljárás maga állítólag nem éget szént, a végtermék energiatermelésre történő felhasználását zöldebb megoldásnak látják a széntüzelésű erőművek üzemeltetésénél.

Ráadásul a gyár emissziójának 90 százalékát visszatartják. A bennük lévő karbont trágyagyártásban hasznosítják. A maradék 10 százalékot a föld alatt tárolják (carbon capture). A bökkenő „csupán” az, hogy ez a megoldás az energiafogyasztókra ró terheket: a karbontárolás rendkívül költséges eljárás, amit legalább részben átháríta(ná)nak a fogyasztókra – már ha a helyi hatóságok megengedik ezt az energiacégeknek (megesett, hogy az áremelés hatósági tiltása miatt hiúsult meg karbontárolási projekt). A Summit is csak az Energiaügyi Minisztérium 450 millió dolláros támogatásával tudja kivitelezni a beruházást.