3000 otthonban már a szemét világít

2015. november 11. szerda - 19:08 / piacesprofit.hu
  •    

Ausztrália első ételhulladék generátora, mely anaerob komposztáló technológiával működik, 3600 otthont lát el elektromos árammal. Feldolgozzák az élelmiszerhulladékok mindenféle változatát.

étel hulladék kukában

Kép:Pixabay

Ausztrália első élelmiszer-hulladék generátorát a Sydney külvárosában található Earth Power fejlesztette ki. Az élelmiszer alapú hulladékok bármely változata alkalmas a generátor működtetéséhez, legyen az akár háztartási, kereskedelmi vagy ipari élelmiszer-készítmény. Az alapanyagok különféle formában, nyersen, főzve vagy feldolgozott állapotban érkeznek. A generátort húsok, gyümölcsök és növényi hulladékok, tejtermékek, édességek, pékáruk, gabonafélék és malomiparból származó hulladékok működtetik. A szemétből nyert környezetbarát áramtermelés mellékterméke szintén újrahasznosítható tápanyagban gazdag környezetbarát műtrágya – írja az Impress Magazin.

Az Earth Power létesítmény anaerob komposztáló technológia segítségével a szilárd és folyékony élelmiszer-hulladékot a földgázhoz hasonló gázzá alakítja át. A keletkezett gázt hasznosítja újra, illetve alakítja át a generátor elektromos árammá, mely egy hálózaton keresztül jut el a háztartásokba és a kereskedelmi ügyfelekhez. A többi élelmiszer-hulladék újrahasznosítási technológiákkal összehasonlítva az Earth Power éri el a legmagasabb környezetvédelmi fenntarthatósági értéket a zöld energia és környezetbarát műtrágya előállításában.

Az ételhulladék újrahasznosítása egyre épszerűbb környezetbarát technológia.  Nagy-Britanniában például tavaly állt üzembe első ételhulladékból és szennyvízből előállított biogázzal működő busz. A Bristol és Bath városa között közlekedő környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember éves hulladékára van szükség.

Fejenként 40 kiló élelmiszert dobunk ki
A magyar családok 42 százaléka rendszeresen dob ki élelmiszert, 10-ből 8 esetben annak érzékelhető minőségváltozása, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárta miatt, vagy csak azért, mert megmaradt.