Kalifornia felére vágja emisszióját

Kalifornia példaértékű klímavédelmi törvényének hatályát 2030-ig meghosszabbítják, jelentette be Jerry Brown kormányzó. Kalifornia nincs egyedül a klímavédelmi törekvéseivel: sorra fogadják el más USA-államok is az emissziócsökkentési terveket.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép:Pixabay

Miután 2015-ben a kaliforniai képviselőtestületen nem ment keresztül az a javaslat, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkentsék a tagállamban a fosszilis üzemanyag-fogyasztást, a Sacramentóban ülésező kaliforniai törvényhozók idén megszavazták, hogy a 10 éve életbe lépett klímavédelmi törvény viszont érvényben maradjon. Ezzel Kalifornia megőrizte vezető pozícióját az emissziócsökkentésre koncentráló klímapolitikában. A törvény értelmében Kalifornia az 1990-es bázisév kibocsátásához képest 40 százalékkal csökkenti üvegházgáz emisszióját 2030-ra. Habár Brown már aláírt egy kormányzói határozatot erről, a törvény meghosszabbítása megerősíti azt.

A törvény elsősorban a széntüzelésű erőművekből és a gépjárművekből eredő légszennyezést célozza meg, ezeket kívánja csökkenteni. A gazdaság dekarbonizációja azonban egyáltalán nem egyszerű manőver. Kalifornia persze kedvező helyzetben van, mert több itt az évi napsütéses napok száma, mint az ország más tájain, ezért a napenergia nagyobb mértékben tudja kiváltani a fosszilis energiatermelést, mint másutt.. A Los Angeles-i repülőtér melletti erőmű, az El Segundo Energy Center, mely az NRG energiacég tulajdonában van és 450 000 háztartást képes ellátni, például nem is működik a napfényes napokon.

Kalifornia 2006-ban fogadta el a klímatörvényt, mely úgy rendelkezett, hogy 2020-ra tűzte ki az 1990-es évhez mért emissziócsökkentést. Az akkori kormányzó, Arnold Schwarzenegger karolta fel a klímavédelem ügyét és mandátuma egyik fő küldetésének tette meg, hogy a klímatörvény életbe lépjen. A törvényt egyébként a Los Angeles-i demokrata párti képviselő, Fran Pavley szövegezte meg 2006-ban.

 

A klímatörvény mellett a demokrata többségű kaliforniai képviselőház most elfogadott egy másik jogszabályt is, mely nagyobb kontrolt ad a képviselőtestületnek az Air Resources Board felett, mely az a hatóság, ami ügyel az emissziócsökkentés végrehajtására. A törvény egyúttal pénzbeli támogatást is nyújt azoknak a közösségeknek, ahol a legerősebb a városi szmog, mert az előző körben az volt sok település panasza, hogy a Kalifornia emissziós kvótakereskedelmi rendszeréből származó pénzek elosztásánál nem rúghattak labdába a szigorú előírások miatt.

A gazdaság zöldítése a kellő mértékben haladt az elmúlt 10 évben, s elemzők szerint Kalifornia jó úton halad, hogy a kitűzött emissziócsökkentést 4 éven belül el is érje. Az USA egésze azonban elmaradt a dekarbonizáció remélt ütemétől. Egyes tagállamok viszont feljebb vitték a lécet: New York állam nemrég 50 százalékos emissziócsökkentési célt fogadott el az erőművekre vonatkozóan, Colorado állam kormányzója, John Hickenlooper pedig kormányzói határozatot fogalmazott meg, mely 35 százalékban állapítja meg a kibocsátáscsökkentést 2030-ig a 2012-es szinthez képest.

Sokba van nekünk a klímaváltozás
Évről évre nő a viharkárokkal kapcsolatos kárbejelentések száma, ha máshol még nem is, ezek miatt mindenki a saját bőrén érezheti, milyen fontos szót ejteni a Föld jövőjét egyre inkább veszélyeztető tendenciákról. A klímaváltozás nagyban érinti a biztosítási szektort: a természeti katasztrófák az elmúlt közel 10 évben, 2000 és 2012 között világszerte összesen 1,7 billió dollár kárt okoztak, 2,9 milliárd embert érintettek, és 1,2 millió áldozatot követeltek. Azonban nem minden katasztrófának a globális felmelegedés az oka.
 

Véleményvezér

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t

Fordult a kocka, illúziónak bizonyult az a várakozás, hogy Kína lehagyja az USA-t 

Nem biztos, hogy annyira jó gondolat volt a keleti nyitás. Az USA és Európa vezeti a világgazdaságot.
Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten

Aláírásgyűjtő ellenzéki aktivitákat támadtak meg Budapesten 

Tettlegesséig fajult a választási kampány a fővárosban.
Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo