Új rendszer segítheti a kkv hitelezést

2016. augusztus 24. szerda - 12:45 / piacesprofit.hu
  •    

Kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását indít az MNB és a BISZ Zrt. A várakozások szerint az új szolgáltatással a bankok könnyebben és gyorsabban dönthetnek a vállalkozások nemteljesítési valószínűségéről, így több kérelmet bírálhatnak el.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. a közeljövőben elindítja a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatását, a bankok ennek segítségével információt kaphatnak arról, hogy a kis cégek mennyire képesek fizetni hiteltartozásukat – mondta Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője a jegybank sajtótájékoztatóján.

banképület

Kép:PP archív

Mint elmondta, az MNB rendelkezik egy anonim adatbázissal a teljes hitelezett vállalati körről, ezt igyekeztek kihasználni azzal, hogy ennek alapján egy hitelkockázati modellt dolgoztak ki, ami alkalmas a mikro- kis-és középvállalkozások bedőlésének (PO – Probability of Defaults) becslésére.

A modell a BISZ Zrt. pénzügyi partnerei számára lesz elérhető augusztus 31-től, 2016-ban ingyenesen, a későbbiekben a tervek szerint 99 forint/lekérdezés áron.

7 életmentő tanács céges hitelfelvételhez
A magyar vállalkozók döntő része kevésbé látja azokat a – sok esetben – nagyon egyszerűen alakítható tényezőket, melyek érdemben befolyásolják cégük hitelképességét. Néhány, forintra – pontosabban fogalmazva – hitelre váltható tanácsot talál a linkre kattintva a Bankmonitor szakértőitől.

A modellt kiegészítő információnak szánják a pénzintézetek számára. Egyrészt a  széleskörű adatokon alapuló modell segítségével a bankok a teljes vállalati hitelállományról szerezhetnek adatokat a saját ügyfélkörükről meglévő részletes adatok mellett. A központi hitelinformációs rendszer (KHR) kiegészítőjeként az új modell segítheti a kkv-k hitelkockázati megítélését, lehetőséget jelent a bankoknak saját kockázatelemzési módszereik validálására – mondta el Nagy Viktor, a BISZ elnök-vezérigazgatója. Hozzátette, a szolgáltatás segíti a banki kockázatkezelést, és ezzel támogatja a vállalati hitelezést, mivel csökkenti a pénzintézeteknek a kkv hitelkérelmek elbírálásához szükséges idő- és költségigényét.

A hitelkockázati modellt a beérkező újabb adatok és tapasztalatok felhasználásával a Magyar Nemzeti Bank minden évben frissíti, emellett a BISZ Zrt. további fejlesztéseket tervez a felhasználás egyszerűsítése, javítása érdekében.

Másféle ösztönzés
Az MNB 2016. januárjában indította el a Növekedéstámogató Programot (NTP), amely az NHP fokozatos kivezetése mellett a pozitív ösztönzést jelentő új Piaci Hitelprogramból (PHP) áll. A PHP első lépéseként a kamatkockázat és a likviditás kezelését segítő jegybanki eszközöket vezettek be, melynek igénybevételével számszerű hitelezési vállalást tettek a bankok. Itt olvashat erről részletesebben.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek