Túlélni családi vállalkozásban

2015. február 18. szerda - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

A családi és munkahelyi viszonyrendszerek találkozása megnehezíthetik az együttműködést. Még nehezebb lehet a helyzete azonban egy kívülállónak, ha egy egyébként családi cégben kell eredményesen működnie.

Kép: Pixabay

Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindennek ki kell jelölni, meg kell tartani a maga helyét, vagyis kell lennie a cégnél egy helynek, ami a „menedzsment szoba, tér stb.”, ahol a cégről születnek a döntések vagy zajlanak az üzleti egyeztetések. Ezt lehet képletesen, de akár hasznos lehet teljesen konkrét értelemben is alkalmazni.

Ugyanis egy családi térben a „kívülről jött” szereplőnek, bármilyen pozícióban van is, esélye sincs győzni egy esetleges vitában. Ugyanakkor a családi ügyek, feszültségek gyakran belépnek a céges térbe is, ahogy a családtagok is nem egyszer bele akarják vonni a külső szemlélőt valamelyik oldalon a családi viszályba. Ebbe az érintettnek nem szabad belemennie, mert semmiképpen nem jöhet ki jól a dologból – figyelmeztet cikkében együttműködő partnerünk, a HR Portál.

Diszkréció és kommunikáció

A legfőbb erény egy ilyen pozícióban a diszkréció, amit a családtagoktól származó információkkal kapcsolatban gyakorolni kell. Az információ hatalom, ugyanakkor nagyon nem mindegy hogyan él vele valaki, mert vezetői pozícióját, hitelességét kockáztathatja, ha a bizalom sérül.

VÁLLALKOZÁS ÉS BARÁTSÁG EGYÜTT? ÍGY LEHET!
Közösen céget alapítani a legjobb barátunkkal jópofának tűnik, de nem árt szem előtt tartanunk néhány alapszabályt. Összeszedtük a legfontosabbakat!

Problémát okozhat ennek éppen az ellenkezője is, amikor a vasárnapi családi ebédnél születnek fontos céges döntések, amelyből a nem családtag értelemszerűen kimarad. Persze nem elvárható, hogy családi eseményekre is meghívják a külsős tagot, de a megfelelő információáramlás azért működhet, ha az illető bizonyította elkötelezettségét, kompetenciáját a cég felé.

Esetenként külső, független szakértő segítségül hívása is jó megoldás lehet. Ugyanis például komoly fejtörést okozhat egy családtag értékelése a cégen belül, akiből egyszer akár főnök is lehet. Az óvatosság nem árt, fontos, hogy a vélemény pártatlan legyen és kezelje bizalmasan. Ilyenkor jöhet jól egy külső szakember, egy független kritikus, aki a saját karrierje kockáztatása nélkül mondhat konstruktív véleményt.

Ne áhítozzunk pozícióra

Reálisan azt sem árt felmérni, hogy egy családi cégben meddig tarthat valakinek a karrierje. Ugyanis, ha van alkalmas jelölt egy magasabb vezetői pozícióra a családon belülről, akkor esélyes, hogy családtag kapja az ügyvezetői posztot, nem pedig a külsős jelölt, akármilyen kompetenciákkal rendelkezik is. Ezt nem szabad mellre szívni, hiszen a döntés ez esetben nem a személyről, hanem a családi cégről szól.

HOGYAN MARADHAT A VAGYON A CSALÁDBAN?
A leköszönni készülő vezetők egyik legnagyobb problémája, hogy ezeket a vállalatokat – és az általuk képviselt vagyont – hogyan tartsák egyben. Ennek részben érzelmi okai vannak, hiszen a cégvezetők a saját teremtményükként kezelik a cégüket, illetve komoly felelősséget éreznek munkavállalóik iránt, de nyilván gazdasági megfontolás is áll mögötte. Öröklés, bizalmi vagyonkezelés vagy magánalapítvány? Hogy tartható fent az alapítói akarat?