Trükközni az áfával? Így lehet ráfaragni

2015. december 11. péntek - 06:20 / piacesprofit.hu
  •    

Ahelyett, hogy fizetési halasztást kért volna a NAV-tól, rossz döntést hozott és még nagyobb bajt okozott magának egy Pest megyei kereskedelmi kft. Átmeneti likviditási nehézségét ugyanis azzal akarta áthidalni, hogy a több mint 130 millió forintnyi áfa-fizetési kötelezettsége helyett nullás adattartalommal nyújtotta be bevallását.

nagy bajt okozott a trükközés

Kép: Freestockphotos

Az adózás rendjéről szóló törvény magánszemélyeknek és cégeknek egyaránt lehetőséget teremt arra, hogy átmeneti fizetési nehézség esetén adókötelezettségükre fizetési könnyítést (részletfizetést vagy fizetési halasztást) kérjenek a NAV-tól. Ez a rendelkezés annyiban is segíti a kérelmezőket, hogy az adott kötelezettségre vonatkozó első kérelem a végrehajtás megindítására is halasztó hatállyal van – közölte az adóhatóság.

Nem élt ezzel a lehetőséggel az a Pest megyei társaság, melynek nullás adattartalmú áfa-bevallása fennakadt a NAV kockázatelemzésén. Az Európai Unió más tagállamaiból érkező kontrolladatok, valamint az EKAER fuvaradatai ugyanis ellentmondtak a bevallásnak, és német, lengyel, valamint román partnerekkel történő jelentős volumenű kereskedelmi tevékenységről tanúskodtak.

A cég képviselője az ellenőrzéskor elmondta, hogy semmiféle adóeltitkolási szándék nem vezérelte, de mivel vevői 90 napos határidővel fizetnek, így likviditási nehézségei adódtak. Ezt azzal akarta áthidalni, hogy bevallását nullás adattartalommal nyújtja be, majd amikor vevői fizetnek, önrevízióval bevallja a több mint 130 millió forint fizetendő áfáját. Mivel azonban a revízió megkezdődött, az önellenőrzésre már nem volt módja.

A társaság azzal, hogy nem a törvényes és biztonságos módját (a fizetési halasztás kérelmezését) választotta a probléma megoldásának, még nagyobb bajba sodorta magát, hiszen az adóhiányon túl bírságot is kell fizetnie és adózói múltja sem lesz már makulátlan. (Még a jóhiszemű vállalkozásoknak is nagyon óvatosnak kell lenniük üzleti partnereik kiválasztása és ügyleteik lebonyolítása, dokumentálása során.

Duplán verik le az áfát a csaló cégeken
Azokkal a piaci szereplőkkel, akik szándékosan és tudatosan vesznek részt áfacsalásban, akár kétszer is megfizettethetik az áfát. Egyrészt megtagadhatják az EU tagállamába szállított áru áfamentességét, másrészt nem vonhatják le, vagy nem kaphatják vissza a beszerzéseik áfáját sem. Ráadásul az adóhiány miatt kiszabott bírságok, az adóhiány kamatai, valamint a cég vagy vezetőinek büntetőjogi felelősségre vonása kemény ára az adócsalásnak.