Továbbra is az iroda a legkeresettebb ingatlan

2017. április 13. csütörtök - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

A kedvező nemzetközi és magyar gazdasági környezet összesen 133%-os befektetési volumenbővülést eredményezett 2016-ban az előző évhez képest, így a magyarországi kereskedelmi ingatlanok tranzakciós értéke elérte a valaha volt második legmagasabb, EUR 1,7 milliárdos értéket. A legkeresettebb ingatlan típus 2016-ban továbbra is az iroda maradt 56%-os részesedéssel, amit a kiskereskedelemi ingatlanok követtek 25%-al, majd az ipari, logisztikai projektek 11%-os részesedéssel.

A magyar befektetők 2016-ban is meghatározó szereplői maradtak a befektetési piacnak közel 37%-os részesedéssel. Az év során az összes jelentős hitelminősítő cég az ország adósbesorolását befektetésre ajánlott kategóriába emelte, ennek is köszönhetően az év során számos új nemzetközi befektető jelent meg a magyar piacon.

iroda épület naplementében

Kép:sxc

A befektetési piac dinamikájának változását jól mutatja, hogy a volumen több mint megkétszereződött. A növekedés egyik mozgatórugója a befektetések méretében is keresendő, a tavalyi év során átlagosan 15 millió euró, míg 2016-ban 25 millió euró volt az ügyletenkénti méret. A növekvő kereslet a tavalyi évekhez képest 0,5-1,0%-kal csökkenő „prime” hozamokban is megmutatkozott. A jellemző „prime” irodahozam 2016 végén 6,5%-ra csökkent, míg a kiskereskedelmi (bevásárló központok) eszközök esetében ugyanezen mutató 6,25%-on állt, illetve ipari/logisztikai ingatlanok 8,25%-os hozamon cseréltek gazdát.

Nőttek az ingatlan árak az EU-ban,
A lakóingatlan árak az euróövezetben 4,1 százalékkal, az Európai Unióban pedig 4,7 százalékkal emelkedtek 2016 negyedik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, Magyarországon mérték a második legnagyobb növekedési ütemet, 9,7 százalékost.

2017 várhatóan hasonlóan aktív év lesz, mint 2016 volt, több hozzáadott értékkel rendelkező befektetéssel és nagyobb méretű portfolió ügylettel, mint a korábbi években; további hozamcsökkenéssel és bérleti díj emelkedéssel párosulva. Az új belépők főként Brit és Észak-Amerikai magántőke kezelő cégek, Dél-Afrikai tőzsdén jegyzett és magánvállalatok. Továbbá a német és osztrák intézményi befektetők is egyre inkább visszatérnek a magyar piacra. Nettó befektetés szempontjából a legaktívabbak a német intézményi befektetők voltak, akik 130 millió eurós pozitívummal zártak, vagyis ennyivel többet költöttek, mint amennyi értékben értékesítettek kereskedelmi ingatlanokat.

„2016 döntő év volt a magyar befektetési piacon az elmúlt években elért fokozatos növekedést követően. A kulcs nemzetközi befektetők visszatérése a magyar piacra, illetve a hazai vevők növekvő száma segített abban, hogy Magyarország visszakerüljön az európai ingatlanbefektetési piac térképére” nyilatkozta Vécsey Bence, a Colliers International magyarországi irodájának befektetési igazgatója.