Totális tévedés a környezetszennyezésre hivatkozva adóztatni a házhoz szállítást

2017. március 17. péntek - 11:51 / piacesprofit.hu
  •    

Ahelyett, hogy a házhoz szállítási szolgáltatásokat díjjal sújtanák, inkább segítsék az elterjesztését – javasolta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek írt levelében a Levegő Munkacsoport.

A sajtóban megjelent hírek szerint a kormány díjat kíván kivetni a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó áruházláncok házhoz szállítási szolgáltatására a „környezetszennyezése miatt”. Valójában viszont környezetvédelmi szempontból előremutató, hogy a magánautós bevásárlás helyett egyre többen a házhoz szállítást választják – írja közleményében a Levegő Munkacsoport.

Egy kisteherautóra egyszeri alkalommal gyakran 80-100 vevő számára is raknak fel árut, amit optimalizált útvonaltervezés alapján a lehető legrövidebb útvonalon szállítanak ki. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag egy jármű útja helyettesíti a 80-100 személyautó által megtett oda-vissza utat.

Az 1990-es években, amikor megjelentek Budapesten és környékén a bevásárlóközpontok, a Levegő Munkacsoport és Magyar Közlekedési Klub lefordította és kiadta az Osztrák Közlekedési Klub „Bevásárlóközlekedés – A helyi ellátást javítsuk, vagy újabb bevásárlóközpontok épüljenek?” című tanulmányát, amely többek között megállapítja: „A kereskedőtől a vevőhöz szállítás megfelelő szervezésével is lehet autóutat megtakarítani, ha egy kisteherautóval több vevő megvásárolt, illetve megrendelt áruját egyidejűleg hazaszállítják.” Ezt a megállapítást a tanulmány jól működő házhoz szállítási példákkal szemlélteti – egy olyan korban, amikor még nem volt internet, és telefonon kellett leadni a rendelést.

Mindezen okok miatt a házhoz szállítást nem díjakkal kellene sújtani, hanem inkább elő kellene segíteni, mindenekelőtt rövid használatú rakodóhelyek létesítésével – véli a szervezet.

A vásárlók érdekeit is sértheti a kormány tervezete
A kormány a tervezett, egyes fogyasztóvédelmi és a munkavállalók védelmével kapcsolatos legújabb intézkedéseket a szakmai szervezeteket bevonása nélkül készítette elő – olvasható az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében. Az OKSZ megítélése szerint ennek következményeként olyan intézkedéscsomagot készítettek elő, ami fékezi a kereskedelem egészének – így a kisvállalkozásoknak is – a további fejlődését, a korszerű szervezési megoldások alkalmazását, ami súlyosan sérti a vásárlók érdekeit és egyes esetekben hátrányosan érinti az alkalmazottakat is.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek