Több exportőr fordulhat az Eximbankhoz

2015. szeptember 09. szerda - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Számos ponton módosultak az elmúlt időszakban az Eximbankra és a MEHIB-re vonatkozó rendeletek. A változások 2015. augusztus 31-ével léptek hatályba, így az Eximbank immár a pénzügyi vállalkozások részére is nyújthat közvetlenül is refinanszírozást.

Kép: MTI

Az Eximbank és a MEHIB fő feladata, hogy a magyar exportőrök és beszállítóik számára hatékony finanszírozási és biztosítási konstrukciókat szolgáltasson. A napokban hatályba lépett jogszabály-módosítás révén, a huszonegy hazai hitelintézeti partner mellett – amelyek közreműködésével az elmúlt három évben folyamatosan bővült az Exportélénkítési Hitelprogram (EHP) – az Eximbank immár a pénzügyi vállalkozások részére is nyújthat közvetlenül is refinanszírozást.

Az Eximbank által nyújtott úgynevezett vevőhitelek kapcsán is több módosítás segíti a hazai vállalkozások exporttevékenységét. Vevőhitel-konstrukciók esetén az Eximbank a magyar exportőr vevőjének nyújt – közvetlenül vagy közvetve – éven túli hitelt, jellemzően a MEHIB biztosítása mellett. A külföldi vevőnek nyújtott hitel folyósításakor – az export igazolt teljesítése után – az Eximbank az exportőrnek fizeti ki az áru, szolgáltatás ellenértékét. A magyar cégek érdekében finanszírozási termékeik már nem csak exportőröknek, hanem beszállítóknak is elérhetők. Itt talál részleteket.

A jogszabály-módosítással egy dinamikusan jelentkező nemzetközi piaci igényre tud reagálni az Eximbank a vevőhitelek rugalmasabb kezelésével és a külkereskedelmi szerződés fogalmának bővítésével, különösen azokban az esetekben, amikor több ország exportőre közösen valósít meg egy-egy komplex beruházást, illetve egy fővállalkozó és több, különböző országbeli alvállalkozó, beszállító kapcsolódik össze egy projekt keretében.

A hazai szabályozás eddig a számvitelileg elkönyvelt exportárbevételt tekintette exportnak, ami a klasszikus külkereskedelmi ügyletre (egy exportőr – egy vevő) kialakított fogalom. A jogszabály-módosítások további előrelépést jelentenek, hiszen az Eximbank immár akkor is részt tud venni egy ügylet finanszírozásában, ha egy magyar vállalat a termékét vagy a szolgáltatását a külföldi anyavállalatán, vagy egy külföldi fővállalkozón keresztül értékesíti a külföldi vevőjének.

Új lehetőségek exportőrök és beszállítóik számára
Az Eximbank (EXIM) hatékony finanszírozási együttműködésre törekszik a hazai hitelintézetekkel, hogy a magyar exportőrök minél szélesebb körben juthassanak az exporttevékenységet támogató, kedvező kamatozású forrásokhoz. Elindult a két éven belüli futamidejű, kedvezményes kamatozású új rulírozó finanszírozás.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek