Szek.org: ki a piacról az adócsaló webshopokkal!

2013. december 17. kedd - 06:03 / piacesprofit.hu
  •    

Kiebrudalnák a magyar online kereskedelmi piacról azokat a webshopokat, amelyek a külföldi, előnyösebb áfakulcsot kihasználva tisztességtelen árelőnyre tesznek szert a magyar piacon.

Sokszor áfamentesen értékesítenek – kép: SXC

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org), a hazai e-kereskedelmi piac szakmai szervezete szerint kiemelt fontosságú a piaci verseny tisztaságának megvédése. Az utóbbi időben elharapóztak az olyan magyar nyelven működő, de külföldi webshopok, amelyek az egyes európai országokban érvényes, néhol jelentősen, akár közel 20 százalékkal alacsonyabb áfa-kulcsot szabálytalanul kihasználva, vagy esetenként akár áfa-mentes értékesítést folytatva, tisztességtelen árelőnyre tesznek szert a magyar piacon, ezzel nehéz helyzetbe hozva a szabályosan működő cégeket. (Egyes szakértők szerint az áfacsalások ellen csak az áfa megszüntetésével lehet harcolni.)

„Igyekszünk a lehető legtöbb eszközzel fellépni a jelenség ellen, nem csak a hazai e-kereskedők, hanem a fogyasztók védelmében is. Tevékenységünk részeként a hazai piacon működő ár-összehasonlító oldalak számára ajánlást fogalmaztunk meg a webshopok árainak listázásával kapcsolatban.” – írta közleményében a szakmai szervezet. (Nem csak az áfával trükköznek karácsonykor a webshopok.)

Mivel az internetezők leggyakrabban az ár-összehasonlító oldalakról értesülnek a hazai átlagos áraknál, az eltérő áfa alkalmazásának köszönhetően, jóval alacsonyabb áron értékesítő e-kereskedőkről, ezért a szervezet fontosnak tartaná, hogy a listázott webshopok között ne szerepeljenek olyanok, amelyek az általuk adott kedvező árakat az alacsonyabb áfa-kulcsok szabálytalan alkalmazásával érik el!

Fentiek miatt a következő ajánlást fogalmazták meg az ár-összehasonlító oldalak üzemeltetői  számára: csak az alábbi feltételek fennállása esetén listázzanak be bármely magyar nyelven is elérhető, a hazai piacot megcélzó webshopot az oldalukon:

Csalások melegágya a hazai áfa rendszer?
Egyszerű módszerekkel megszüntethetők lennének az áfacsalások felismerve az áfa lényegét. Az adószakértők többek között az áfa-visszaigénylés megszüntetését, a gépi számlázás kötelezővé tételét, és a készpénz-helyettesítő fizetési módok kedvezményes áfa-kulccsal és állami kényszerrel való elterjesztését javasolják.

a webshop a jogszabályokban előírt módon egyértelműen feltünteti a fogyasztói árat, amely tartalmazza az áfát és annak mértékét is

a webshop bejelentkezett a magyar áfa hatálya alá és a Magyarországon érvényes áfa-kulcsokat használja

a weboldalon pontosan megállapítható, hogy ki az áruház üzemeltetője, egyértelműen, a magyar jogszabályoknak megfelelően fel vannak tüntetve az üzemeltető elérhetőségei

az üzemeltető adatainál megtalálható a cég magyar adószáma

Javasolják, hogy a fenti feltételek bármelyikének hiánya esetén az adott webshop listázását szüntessék be, illetve tagadják meg!

Az ajánlást a SzEK.org minden magyarországi ár-összehasonlító oldal figyelmébe ajánlja. Javasolják az oldalakat üzemeltető cégeknek, hogy szerződési feltételeiket a fentiek szellemében módosítsák, ezzel is hozzájárulva a piaci verseny tisztulásához.

Karácsonyra akcióznak a webshopok
A legnagyobb hazai e-kereskedők részvételével közös kedvezményrendszert indított a SzEK.org. Az öt héten át tartó „Vedd a neten!” akcióban résztvevő webshopok bár-melyikében vásárolva, ha bankkártyával fizetünk, jelentős kedvezményekre jogosító utalványokat kapunk, amelyeket valamely másik partnernél válthatunk be – online és azonnal.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek