Péntekig van idejük a gazdáknak

2015. május 19. kedd - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Péntekig nyújthatják be a gazdálkodók az uniós támogatáshoz szükséges egységes kérelmeiket, ezek kitöltésében körülbelül 650-700 falugazdász segít. A kérelmek a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül nyújthatók be.

Kép: Pixabay

Bár az eredeti határidő a kérelmek beadására május 15-e volt, ezt egy héttel, május 22-ig meghosszabbították. „A határidő kitolását alapvetően az indokolta, hogy az európai uniós agrárpolitika az idei évben teljesen új struktúrában működik, és ez új kihívást jelentett a gazdálkodóknak, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztés Hivatalnak (MVH), valamint a falugazdászoknak” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Az adatokra is nagyon ügyelni kell az egységes kérelem beadásánál!

Az egységes kérelem benyújtása során a gazdáknak több újdonsággal is meg kell ismerkedniük, például a zöldítéssel, illetve a fiatal gazdák közvetlen támogatásának lehetőségével. De fontos – mutatott rá az államtitkár – a kistermelői átalány támogatási rendszer bevezetése is. Ez utóbbinál a szakemberek úgy vélik, hogy a regisztrált termelők (számuk körülbelül 180 ezer) mintegy fele azt a rendszert választja majd. A termeléshez kötött támogatások rendszerét Magyarország szintén alkalmazni fogja, az eddigi 3,5 százalék helyett a továbbiakban 15 százalékos mértékben.

A tájékoztatás szerint a kérelmekkel kapcsolatban addig van lehetőség pontosítást benyújtani, amíg az ügyfelet szabálytalanságról nem értesítették, vagy helyszíni ellenőrzésről nem értesítették ki, vagy kiértesítették helyszíni ellenőrzésről, de az ellenőrzés az adott területtel kapcsolatosan szabálytalanságot nem tárt fel. Az egységes kérelem benyújtásáról további részletek az MVH honlapján, a közlemények között érhetőek el.

További tájékoztatás az [email protected] e-mail címen kérhető! A beadással kapcsolatban felmerült kérdésekkel telefonon az MVH ügyfélszolgálatához a 06-1/374-3603, 06-1-/374-3604 telefonszámokon, elektronikusan a honlapon található „Kérdések / Kérdés feltevése” menüponton keresztül lehet fordulni, melyekre a hivatal munkatársai rövid időn belül válaszolnak.

Egységes kérelmet az a mezőgazdasági termelő nyújthat be, aki a támogatás alapjául szolgáló terület vonatkozásában jogszerű földhasználónak minősül.

Félnek, de nem tesznek semmit
Ma Magyarországon a gazdálkodók jelentős része tart attól, hogy a termését elviszi a vihar, kiszárítja az aszály, vagy más természeti csapás éri. Mégsem tesznek semmit, a hazai földeknek csak negyven százaléka biztosított, holott van elérhető támogatott biztosítási konstrukció is.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek