Online kassza: mire figyeljünk a választáskor?

2015. június 15. hétfő - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

A fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, állatorvosok már megfontoltan választhatnak megfelelő kasszát az első forduló tapasztalatai alapján. A legfontosabb, hogy a kassza típusát ellenőrizzék a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal listáján, valamint hogy megbízható, stabilan működő forgalmazót válasszanak, amely nemcsak leszállítja és beüzemeli a pénztárgépet, de hosszú távon el is látja a szervizfeladatokat – figyelmeztet a Laurel cégcsoport.

Kép: MTI

A szolgáltatói szektor egy részének hamarosan online pénztárgépet kell használnia. Bár a rendelet még nem jelent meg, szinte biztos, hogy még idén sor kerül az átállásra. A pénztárgépcsere első fordulójában, amikor a kereskedők NAV-bekötése zajlott, számos tapasztalat halmozódott fel, amelyek segítenek eldönteni a később csatlakozóknak, milyen pénztárgépet válasszanak, kitől rendeljék meg azt – mondta a Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője az Onllinekassza.hu cikkében.

Bessenyei István említette, hogy több problémával kellett megküzdeni azon kereskedőknek, akik nem megbízható forgalmazó kasszáját rendelték. Miután az online pénztárgép megvásárlása és beüzemelése után is számos feladat vár az üzemeltetőkre, figyelembe kell venni, hogy olyannal szerződjön az ügyfél, amely hosszú távon megbízható szolgáltatást nyújt. Érdemes figyelembe venni a cég stabilitását, erről tanúskodnak a céginformációk, a bevételi adatok, valamint hogy mennyi ideje működik. Az sem szerencsés, ha a tevékenységi kör túlságosan szerteágazó, és mintegy mellékesen foglalkoznak pénztárgépekkel.

Az első fordulóban sajnos megtörtént, hogy egy cég még a garanciális időtartamon belül elérhetetlenné vált az ügyfelei számára, de olyan is, hogy a „vállalkozónak” esze ágában sem volt kasszát szállítani, csak beszedte az előleget, majd eltűnt. Végül a rendőrség fogta el, a megrendelőknek pedig új forgalmazó után kellett nézniük. A szolgáltatók körültekintően dönthetnek, hiszen látják, hogy mely forgalmazók teljesítettek eddig megbízhatóan.

A megrendelő kötelessége ellenőrizni azt is, hogy a kiválasztott pénztárgép szerepel-e az engedélyezett típusok listáján. Ezt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal weboldalán szereplő adatbázisban lehet megtekinteni. Ebből kiderül, hogy az adott típus kiskassza vagy PC-alapú pénztárgép. Érdemes olyan forgalmazóval szerződni, amelynek több terméke is szerepel a listán, ebben az esetben a megrendelő biztos lehet abban, hogy a cég komolyan foglalkozik az online pénztárgépek forgalmazásával – javasolja Bessenyei István.

Három hónap alatt lehetne online kassza a szolgáltatóknál
Az elmúlt időszakban alig hallani a bevezetéskor hatalmas vihart kavaró online kasszákról – ami valószínűleg azt jelenti, hogy a rendszer beállt, és működik a kereskedőknél. Újabb izgalmakat okozhat, ha eldől, kikre és mikor terjesztik ki az online kassza kötelezettséget. Bár az Alt Cash Kft. ügyvezetője szerint a forgalmazók készen állnak a várhatóan mintegy 70 000 újabb érintett vállalkozás kiszolgálására, így akár három hónap alatt is megvalósulhat az újabb kör kassza beindítása.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek