Nem tolonganak a trafikosok az adóhivatalnál

2013. május 30. csütörtök - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Már kiadta a NAV az első vámhatósági engedélyeket a trafiktörvény koncesszióit elnyerő pályázóknak, azonban még mindig viszonylag kevés kérelem érkezett be az adóhatósághoz, pedig az engedélyeket minél hamarabb ki kellene kérni, hogy a nemzeti dohányboltok elindulhassanak a nyár közepén.

Komoly csúszás lehet, ha nem kérnek időben engedélyt – Kép: SXC

A már beadott és elbírált kérelmek alapján az országban elsőként a NAV Pest-megyei Vám-és Pénzügyőri Igazgatósága kiadta az első engedélyeket, viszont adataik alapján – a kiadott koncessziós szerződések számához viszonyítva – az eddig beadott kérelmek száma csekély, ezért javasolja a NAV az ügyfelek számára a kérvény mielőbbi beadását. A törvény alapján a már koncessziós szerződéssel rendelkezők a területileg illetékes Igazgatóságokon adhatják be kérelmeiket, amelyek alapján a NAV Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai az engedélyeket kiadják.

A „Trafiktörvény” értelmében a pályázaton nyertes, koncessziós szerződéssel rendelkező vállalkozóknak kérelmeiket a területileg illetékes Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságokhoz kell beadniuk. Az Igazgatóságok a kérelmeket a jogszabálynak megfelelően feldolgozzák, ellenőrzik, és amennyiben megfelelnek a jogszabályban előírtaknak, úgy kiadják a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységéhez szükséges az engedélyt, amely alapján a vállalkozás tevékenység július elsejével megkezdheti.

Az engedélyezés zökkenőmentessége érdekében ajánlott a kérelmek mielőbbi benyújtása. Fontos, hogy a kérelmező körültekintően járjon el, lehetőség szerint használja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján (www.nav.gov.hu) közzétett kérelemnyomtatványt és csatolja az előírt mellékleteket.

Azon gazdálkodóknak, akik a koncessziós szerződésükben vállalták, hogy a dohánytermék kiskereskedelmi tevékenységet 2013. július 1-től megkezdik, a vámhatósági engedély iránti kérelmet legkésőbb 2013. május 31-ig ajánlott benyújtaniuk, figyelemmel a kérelmek várhatóan magas számára és az engedélyezési eljárásra biztosított ügyintézési határidőre. Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több helyszínnel bővült a vámhatósági engedély iránti kérelmet befogadó vám- és pénzügyőri igazgatóságok elérhetősége, a teljes lista itt elérhető!

Aki engedély nélkül árul, nagyon ráfarag
A vámhatóság öttől ötszázmillió forintig terjedő bírsággal sújthatja, ha valaki koncessziós jogosultság vagy engedély nélkül értékesít dohányárut – ez áll a szeptemberben elfogadott trafiktörvényben. A bírság kétszázezertől tízmillió forintig terjedhet, ha a kiskereskedő az engedélyben foglaltaktól eltér, megsérti a trafiktörvényt, nem teljesíti az állammal szembeni kötelezettségét, illetve nem tesz eleget a nyilvántartási, könyvvezetési előírásoknak, vagy hamis adatot tüntet fel. A vámhatóság több okból is visszavonhatja a kereskedő engedélyét, így például akkor, ha egy év alatt legalább háromszor megsérti a kereskedelmi szabályokat.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor