Nem tetszik a kormánynak, de betartja, amit az EU kért

2016. július 07. csütörtök - 11:28 / piacesprofit.hu
  •    

Nem sérti az uniós jogot a Bizottság által kifogásolt, sávosan progresszív rendszerben beszedett élelmiszerlánc-felügyeleti díj, közölte az NGM, ennek ellenére már tavaly, a vizsgálat elindulásakor a kérésnek megfelelően változtatták a szabályt.

kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel

Kép: PP

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn szabályellenesnek ítélte a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díjat és a dohánytermék-értékesítést terhelő adót. Az EB véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat. A bizottsági tájékoztatás szerint az EB arra a következtetésre jutott, hogy a progresszív díjszerkezet szelektív előnyöket biztosít az alacsony forgalmú vállalkozások számára a versenytársakkal szemben.

Az NGM az MTI megkeresésére közölte: “a nemzetgazdasági tárca sajnálatosnak tartja, hogy Magyarország adózási önállóságát a brüsszeli bürokrácia folyamatosan vitatja és minden eszközzel megpróbálja kétségbe vonni”. A minisztérium kifejtette: az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt, 2015. július 15-én indított hivatalos vizsgálati eljárást az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, valamint a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása szabályozása miatt és egyúttal fel is függesztette a két “adó” beszedését egészen a hivatalos vizsgálati eljárás lezárásáig. Az Európai Bizottság a hétfői határozataival ezeket a tavaly megkezdett vizsgálatokat zárta le hivatalosan.

Már tavaly változtattak, most nincs teendő

Mivel a kormány mindkét felfüggesztő rendelkezésnek eleget tett, az Európai Bizottság – tekintettel arra, hogy semmilyen tiltott állami támogatást nem történt – hétfőn úgy döntött, nincs szükség visszafizetés elrendelésére sem. Az NGM válaszában kitért arra: a kormány lemondott az élelmiszerlánc-felügyeleti díj sávosan progresszív szabályozásáról. Tavaly december végén már hatályba is lépett az a törvénymódosítás, ami a kiskereskedelmi szektorban visszaállította az egységes díjfizetési kötelezettséget.

Tehát abban sincs változás, hogy július 31-ig be kell fizetni az esedékes részletet!

A tárca leszögezte: “továbbra sem értünk egyet az Európai Bizottság vélekedésével, a sávosan progresszív mértékrendszer ugyanis nem sérti, nem sértheti az állami támogatási szabályokat, mert az azonos helyzetben lévő vállalkozásoknak, azaz azonos árbevétellel rendelkezőknek azonos összegű adót kell fizetni, a szabályozás tehát nem szelektív”. Az NGM szerint az Európai Bizottság nézetét az Európai Bíróság releváns ítéletei sem támasztják alá, ezért az Európai Bizottság valójában – kellően megalapozott jogi érvek nélkül – Magyarország adószuverenitását kérdőjelezi meg.