A Facebook-on sem kukkolhatja adatainkat a munkáltató

2017. október 03. kedd - 12:07 / piacesprofit.hu
  •    

A közösségi oldalak elterjedésével egyre nagyobb a csábítás, hogy a munkáltatók ezeken a platformokon előzetesen információt gyűjtsenek az állásra jelentkezőkről. Tévedés, hogy a munkáltatók egy jelentkező személyes adatait pusztán azért kezelhetik, mert azok egy közösségi oldalon nyilvánosan hozzáférhetőek – állapítja meg egy szakértői munkacsoport. A kockázatokat a DLA Piper Ügyvédi Iroda ügyvédei gyűjtötték össze.

Minden ilyen adatkezelés esetén a munkáltatóknak azt kell mérlegelniük, hogy:

  • Szükséges-e az adatkezelés, és ha igen, van-e megfelelő jogalapja az adatkezelésnek?
  • A tervezett adatkezelés tisztességes-e a munkavállalókra nézve?
  • Az adatkezelés arányos-e a vele felmerülő kockázatokkal összemérve?
  • Az adatkezelési tevékenység átlátható-e?

Az uniós szakértőkből álló Munkacsoport szerint megfelelő jogalap lehet a jogos érdek, de csak abban az esetben, ha az álláshoz valamilyen okból szükséges a jelentkezőről elérhető információk előzetes átvizsgálása, és ha a jelentkezőket erről megfelelő módon – például az álláshirdetés szövegében – tájékoztatják.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A felvételi eljárás során gyűjtött személyes adatokat törölni kell, amint nyilvánvalóvá válik, hogy az érintett személy nem kerül kiválasztásra, vagy az állásajánlatot visszautasítja.

A Munkacsoport a munkaviszony fennállása alatti megfigyelés kapcsán kiemeli, hogy

tilos a munkavállalókat általános jelleggel a közösségi oldalakon monitorozni.

A munkáltató továbbá nem kérheti a munkavállalóitól, hogy adjanak hozzáférést olyan információkhoz, amelyeket a munkavállalók osztanak meg másokkal a közösségi oldalakon.

Hagyományosan az elektronikus kommunikáció munkahelyi megfigyelése jelentette a legnagyobb fenyegetést a munkavállalók adatvédelmi jogaira, ami a technológiai fejlődésnek köszönhetően csak fokozódott. Manapság már számos olyan szoftver létezik, amelyekkel észrevétlenül nyomon lehet követni a munkavállalók számítógépes (e-mail, internet) és egyéb eszközhasználatát.

Az otthoni kütyü magánterület

Az otthoni és távmunka elterjedésével, továbbá a saját eszközök munkahelyen való használatából (Bring Your Own Device) eredően a hagyományos munkahelyi adatkezelési kockázatok könnyedén kiterjedhetnek a munkavállalók privát szférájára is. A távoli hozzáféréssel való otthoni munkavégzés a munkáltató részére is informatikai kockázatokat jelenthet, azonban a  Munkacsoport véleménye szerint erre nem lehet megfelelő munkáltatói intézkedés a munkavállalók számítógépes tevékenységének nyomon követése, mivel az aránytalan beavatkozást jelent a munkavállalók magánszférájába.

A munkavállalók saját eszközeit érintő adatkezelések kapcsán alapvető elv, hogy a munkáltató nem férhet hozzá az ilyen eszközök magán célú használatra fenntartott részeihez.

Különösen a szállítással foglalkozó, valamint a jelentős céges autó flottával rendelkező cégeknél egyre elterjedtebbek a céges autók megfigyelését lehetővé tevő technológiák. Abban az esetben, ha a céges autót a munkavállaló magáncélra is használhatja, fontos, hogy legyen lehetősége a magáncélú használat során (pl. egy orvosi látogatáskor), illetve munkaidőn kívül az autó helyzetét nyomon követő technológiákat kikapcsolni. Ebben az esetben is elvárás, hogy a munkáltató tájékoztassa a munkavállalókat az autóban működő nyomkövetőről és az ezzel járó adatkezelésről.

Véget ér a türelem – milliárdos is lehet a bírság
Az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 2018. május 25-ig biztosít lehetőséget a munkáltatóknak arra, hogy adatkezelésüket megfelelően alakítsák át. A munkáltatók nagyszámú, eltérő jellegű személyes adatot kezelnek, ezért az új szabályozásnak történő megfelelés igen komplex és összetett feladatot ró rájuk

Jogtalan a kamerás megfigyelés

A fedélzeti kamerákkal kapcsolatban pedig kiemeli, hogy a vezető személyes adatok védelméhez való joga erősebb, mint a munkáltató azon jogos érdeke, hogy a vezetőt megfigyelje, ezért a munkavállalók állandó kamerás megfigyelése a gépkocsiban súlyos adatvédelmi jogsértést valósít meg.

A munkavállalók tartózkodási helyének megfigyelése a céges vagy privát eszközökön keresztül kizárólag azokra az esetekre korlátozandó, ahol ez valamilyen jogos munkáltatói érdek miatt feltétlenül szükséges, azzal, hogy a saját eszközöknél a magáncélú kommunikációval összefüggésben semmilyen adatkezelés nem végezhető.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek