„Munkába mentem” – a kávézóba

2016. július 01. péntek - 11:02 / piacesprofit.hu
 •    

A „munkába mentem” kifejezés korábban a tevékenységünk mellett az úti célunkat is kijelölte. Ma azonban már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Egyes kutatások szerint az emberek 85%-a problémásnak találja a hagyományos irodai figyelem-összpontosítást, ezért egyre többen választanák a távmunka lehetőségét.

Az irodában töltött munkavégzéssel kapcsolatban általában az az egyik alapvető probléma, hogy a legtöbb embertől elvárják, ugyanabban az időben dolgozzon. Ez pedig nem feltétlenül egyezik meg azzal az időszakkal, amikor a legenergikusabbnak és a legproduktívabbnak érzi magát. Napjainkban a legtöbb munkavállaló 9-től 17 óráig tartó műszakban dolgozik, azonban minden ember más és más napszakban a legaktívabb. A Leitz legújabb felmérése szerint például a megkérdezettek döntő többsége, 65%-a nyilatkozta azt, hogy reggel nyolc és dél között a leghatékonyabb, és mindössze 35% állította, hogy más időpontokban teljesít a legjobban.

Leitz_hatekonysag-es-napszak

Egyre inkább úgy tűnik, hogy egy hagyományos irodában csak kevés embernek van „valódi munkanapja”. Ehelyett ún. „munka-pillanataik” vannak: olyan rövid aktivitási hullámok, melyeket folytonosan zavaró hatások szakítanak meg, mint például a telefoncsörgés, a kollégák hangos beszéde vagy éppen a nyomtató és a fax. A University of California kutatása kimutatta, hogy egy átlagos amerikai dolgozó munkavégzését három percenként kénytelen megszakítani, majd ezt követően körülbelül 23 percet tölt azzal, hogy visszaállítsa az összpontosítás és a motiváció korábbi szintjét – minden bizonnyal ez hazánkban sincs másképp.

Mindezeket figyelembe véve a munkavégzés hatékonysága szempontjából munkaadói és munkavállalói oldalon is erős érvek szólnak amellett, hogy az ember saját maga ossza be a munkanapját, és azokat a feladatokat, amelyek összpontosítást vagy kreatív ihletet kívánnak, abban az időpontban és olyan helyszínen végezze el, amely a legmegfelelőbb számára. De vajon létezik erre megoldás?

Leitz_alternativ-munkavegzesi-helyek

Alternatív munkahelyek – a piac reagál a megváltozott munkavállalói igényekre

Ma már egyre nő az olyan alternatív munkavégzési helyszínek száma, ahol üzleti tevékenységet lehet folytatni: kávézók, bérelhető irodák, coworking munkahelyek, autópálya-pihenők, szállodák vagy akár az otthonunk. Ezek a terek pedig éppen azt a szabadságot nyújtják a munkavállalóknak, hogy akkor dolgozzanak, amikor a leginkább kedvük van hozzá – és ott, ahol szeretnék.

A változatosabb környezet és az irodán kívül töltött idő kétségkívül előnyére válik egy átlagos dolgozónak – és nem csak azért, mert segíti a gondolkodását. Bizonyított tény, hogy azok a munkavállalók, akik nem egy központi irodába járnak be dolgozni, általában véve elégedettebbek, mint irodához kötött kollégáik, ezen kívül kevesebb stressz is éri őket, és hatékonyabban tudnak dolgozni. A koncepció mögötti valóság azonban jóval bonyolultabb ennél.

Jön a hőség! Ne is menjünk dolgozni?
Ma sem lesz hűvös, de a jövő héten az előrejelzések szerint igazi nyári kánikula várhat ránk. A hőséget elsősorban a munkahelyeken lesz nehéz túlélni, ezért aki teheti, forduljon ahhoz a megoldáshoz, amivel még anyagilag is jobban járhat a cég: maradjanak otthon a dolgozók.

Előnyök és hátrányok munkaadói oldalon

Előnyök:

 • Alacsonyabb irodabérleti költségek
 • Elkötelezettebb munkaerő – kevesebb kilépés
 • Kevesebb hiányzás
 • Hatékonyabb munkaidő kihasználás – magasabb termelékenység
 • A vállalat nagyobb megbecsülése, jobb munkaadói image

Hátrányok:

 • Magasabb képzési költségek
 • A munkahelyek kialakításának magasabb költsége
 • Több kommunikációs kiadás
 • Tisztázatlan munkajogi kérdések
 • Adatvédelem

Előnyök és hátrányok munkavállalói oldalon

Előnyök:

 • Kevesebb közlekedésre fordított idő és pénz, illetve kevesebb közlekedéssel járó stressz
 • Nagyobb rugalmasság a munkabeosztásban
 • Kevesebb megszakítás a munkavégzés során
 • Jobban összeegyeztethető családi élet és munka
 • Javuló munkamorál, nagyobb megelégedettség

Hátrányok:

 • A munka és a magánélet határainak elmosódása, túlterheltség
 • Gyengülő emberi és szakmai kapcsolatok – az elszigeteltség érzése nő
 • Kevesebb munkahelyi információ, félelem a lehetőségekről való lemaradástól

Fentieket figyelembe véve kétségkívül akkor dönt jól egy cég, ha él az irodán kívüli munkavégzési lehetőségek biztosításával, és megfelelő egyensúlyt teremt a hagyományos irodai munka, valamint a rugalmas munkavégzés között.

Meg fog lepődni, mi minden elszámolható a távmunka költségeként
Sok pozitívum és negatívum elmondható a távmunka mellett, vagy ellene, de az tény, hogy anyagilag mind a munkáltató, mind a munkavállaló nagyon jól járhat vele, ugyanis meglehetősen tág az elszámolható költségek területe.