Most milliókat lehet spórolni a vámon

2017. augusztus 21. hétfő - 08:09 / piacesprofit.hu
  •    

Jelentős vámmegtakarítást érhet el az a gazdálkodó, aki időben él a vámfelfüggesztés lehetőségével. A legközelebbi határidő 2017. augusztus vége, eddig terjeszthető elő a vámfelfüggesztés iránti kérelem a Vámtarifa Bizottságnál.

Komoly vámteher-optimalizációs lehetőségek vannak a gazdálkodók számára, amelyekkel jelentős összegeket lehet megtakarítani az import során. Mindegyik közül a legjelentősebb a vámfelfüggesztések nyújtotta lehetőség. Mivel egy határidőhöz kötött és időszakonként visszatérő opcióról van szó, most ismételten szeretném felhívni a figyelmet erre – a gazdálkodók által gyakran nem ismert, ezáltal ritkán igénybe vett – megoldásra. A 2017. augusztus 1-jei határidő jogvesztő, azaz ilyen irányú kérelem a határidő lejártát követően már nem terjeszthető elő, csak egy újabb félév elteltével – hívta fel a figyelmet Falcsik István, az RSM Hungary Vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágvezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

dollárok kézben

Kép: Flickr

Kik élhetnek a vámfelfüggesztéssel?

Amennyiben a gazdálkodó az uniós gyártásához, illetve feldolgozásához harmadik országból származó alapanyagokat, félkész termékeket és/vagy alkatrészeket használ fel, amelyekre szabad forgalomba bocsátásukat követően meg is fizeti az importvámot, akkor – bizonyos feltételek együttes fennállása esetén – érdemes megvizsgálni ennek a vámoptimalizációs lehetőségnek az alkalmazhatóságát, és kérelmezni azt.

A vámfelfüggesztéseket félévente felülvizsgálja az Európai Bizottság, így a vámfelfüggesztés a visszavonásig vagy a Bizottság által meghatározott időpontig (általában 5 évig, amely meghosszabbítható) marad hatályban, és biztosít kedvezményeket a gazdálkodók számára.
Tekintettel a szigorú határidőre, valamint arra a tényre, hogy a vámfelfüggesztés iránti kérelmek elbírálásához, kihirdetéséhez és hatálybalépéséhez az Európai Bizottságnak közel egy év áll rendelkezésére, ezért célszerű mielőbb élni a lehetőséggel, annak érdekében, hogy – pozitív esetben – már 2018. július 1-jétől kezdődően alkalmazhatóvá váljon a 0 százalékos vámtétel.

Túlzott terheket jelentenek a vám- és adóhatározatok
A vám területén érintett hazai gazdálkodók körében elvégzett felmérés eredménye azt mutatja, a vám- és adókötelezettségekhez kapcsolódó szankciók és azok jogorvoslati költségei túlzott terheket rónak a cégekre. A jogorvoslathoz kapcsolódó illetékek mellett a bírság a pótlólagosan kiszabott vámot és adót tartalmazó határozat jogerőre emelkedése előtt befizetendő, amely akár a vitatott összeg 2-5-szörösét is kiteheti.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek