Mindenbe belelát majd a NAV

2016. június 17. péntek - 08:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az adóhatóságnak közvetlen rálátása lesz több százezer vállalat szinte teljes beszállítói és vevői kapcsolatára a június elején elfogadott adótörvény eredményeképpen, amelynek értelmében jövőre a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az áfa adatszolgáltatási összeghatára – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

Az Országgyűlés által június 7-én elfogadott és 2017. januárjától hatályos törvény alapján a jelenlegi egymillióról százezer forintra csökken az adózók áfa-adatszolgáltatási összeghatára, a kimenő számlákon pedig fel kell tüntetni a vevő adószámát, amennyiben az áfa eléri a szóban forgó értéket. Az összeghatár drasztikus csökkentésétől és az online pénztárgépek bevezetésétől az ellenőrzések célzottabb és hatékonyabb növekedését várja a NAV az áfacsalások, a fiktív vállalkozások és a számlagyárak elleni küzdelemben.

Közvetlenül látják majd a kapcsolatokat

„A tételes adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésének következtében több százezer vállalkozás üzleti köréhez férhet hozzá a NAV, vagyis közvetlen rálátása lesz az adott cég szinte teljes szállítói és vevői kapcsolataira” – figyelmeztetett Hajdu Zsolt, a Baker Tilly Hungária szenior menedzsere.

big brother is watching you

Kép:Wikipedia

Ehhez kapcsolódik az a módosítás is, hogy 2017. július 1-től az értékesítési számlákra vonatkozó nyilatkozattételi kötelezettséget már az online adatszolgáltatás váltja fel.

Jó hír is van az adócsomagban
A jövő évre vonatkozó adócsomag kedvező változást tartalmaz az illeték törvényben. Főleg a kft.-k tulajdonosai örülhetnek, kevesebb illetéket kell ugyanis fizetniük – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Jön az online adatszolgáltatás

Az online adatszolgáltatási kötelezettség kapcsán a szakértő hangsúlyozta: a különböző számlázóprogramokat úgy kell majd továbbfejleszteni, hogy azok az adott számla kibocsátásakor a NAV felé is automatikusan elküldjék a számlaadatokat. Ugyanakkor jelentős adminisztrációs terhet jelenthet az érintett vállalkozások számára a számlázószoftverek tételes adatszolgáltatásra való átállítása – tette hozzá Hajdu Zsolt. Az új szabályozás speciális problémát okozhat azoknak a külföldi vállalkozásoknak, amelyeknek belföldön áfaregisztrációjuk vagy fióktelepük van, de a számláikat külföldön készítik el, és a jelentősen lecsökkentett összeghatár miatt kötelesek lesznek tételesen adatot szolgáltatni.

Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésével kapcsolatban szakértő hangsúlyozta: „Késedelmes teljesítés vagy mulasztás esetén azokkal a jogkövetkezményekkel kell számolnia az adózónak, amelyek bevallási késedelem vagy mulasztás esetén állnak fenn, vagyis a tételenkénti büntetés mértéke akár az ötszázezer forintot is elérheti.”

Na de mikor?

Tekintettel az átmeneti szabályok korábbi értelmezésére – amelyet az adóhatóság 2015 elején tett közzé, amikor is az eredetileg kétmillió forintos összeghatár a még jelenleg is érvényes egymillió forintra csökkent –, arra lehet következtetni, hogy a százezer forintra csökkentett összeghatár szerinti tételes adatszolgáltatási kötelezettség már olyan számlákra is vonatkozik, amelyeket ugyan még idén bocsátanak ki, de azokon már 2017. évi áfateljesítési időpont szerepel.

Átírná az áfaszabályokat Brüsszel
Az áfaszabályozás (általános forgalmi adó) korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság, hogy a hozzáadottérték-adó rendszere egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon. Itt találja a részleteket.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek