Minden amit tudni akart az EKÁER-ről, de nem volt kitől megkérdezni

2015. február 25. szerda - 07:30 / kfarkas
  •  
  • Előfizetés

Alig marad felkészülési idő az EKÁER élesedése előtt a vállalkozások számára, pedig sok változás lesz a rendszer részletszabályait taglaló miniszteri rendeletben. A Piac&Profit konferenciáján a NAV képviselője összefoglalta a legfontosabbakat!

Az elektronikus árukövetési rendszer (EKÁER komoly gondot okoz a fuvarozó vállalkozásoknak. „Még mindig van olyan kérdés, amire egyszerűen nincs válasz, mivel még mindig nem teljes a szabályozás, de más most látszik, hogy komoly változások lesznek a rendszerben” – mondta Miskolcziné dr. Lengyel Katalin a NAV főosztályvezetője a Piac&Profit által szervezett konferencián. A szakember kiemelte, hogy a múlt héten elfogadott jogszabály-módosításnak köszönhetően még mindig nagyon képlékeny a szabályozás, hiszen a részleteket tisztába tevőminiszteri rendelet még mindig nem készült el.

Hétfőn már indul a rendszer, de sok részlet még mindig hiányzik
Kép:Pixabay

„Sajnos azonban a rendszer március elsejével élesbe lép, így hiába várható a rendelet megjelenése a héten, nagyon kevés lesz a felkészülési idő” – hangsúlyozta a NAV főosztályvezetője. Az EKÁER egyébként nem számít újdonságnak Európában, több ország is alkalmaz hasonló módszereket az adócsalások kiszűrésére illetve az élelmiszerbiztonsági szabályok betartatására. Mivel a rendszer a NÉBIH és a HU-GO, azaz az útdíjrendszerrel is összeköttetésben áll, a NAV ellenőrei innentől pontosan követhetik az országban mozgó áruforgalmat. Most már több akción túl van a NAV és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy az EKÁER-nek van értelme.

Mentességei szabályok

Új kategóriaként nem csak bizonyos tulajdonú gépjárművek – például a Honvédség, stb, hanem termékek is mentességet élveznek.

Mentességet élvez

  • a jövedéki termék, de csak az, függetlenül attól, hogy milyen egyéb árut fuvaroz még az adott kamion.
  • az uniós vámjog hatálya alatt álló termékek.
  • bejelentésköteles hulladék,
  • AKO-val szállított engedélyköteles fémtermékek
  • postai küldeményként a 40 kg-t meg nem haladó termékek.

„Több kamion került már kiszűrésre, a szállítmányok nem voltak lepapírozva, nem a szállítólevél szerinti címzetthez mentek, stb. Tudom, hogy sok kellemetlenséget okoz az elején, de a fiktív szereplők számának csökkenésével, illetve a most még hiányzó áfa tartam bekerülésével a jogkövető vállalkozások helyzete javul, versenyképessége erősödik” – mondta a szakember.

Az Országgyűlés már elfogadta az adózás rendjéről szóló törvény módosítását (igaz, cikkünk írása idején a köztársasági elnök még nem írta alá) így több részlet már tisztázásra került. A Piac&Profit által szervezett konferencián felsoroltuk a legfontosabbakat!

Törvényi változások:

Az adózás rendjéről szóló törvény vonatkozó szakaszában annyi maradt, hogy mire vonatkozik a bejelentési kötelezettség, illetve a biztosítéknyújtási kötelezettség, de nem részletezi szabályokat.

Önkéntes bejelentés lehetősége

Ha valaki nem tudja eldönteni, hogy a forgalmazott terméke bejelentés kötelezett – e, akkor bejelentheti és a szabályban rögzített kötelezettségtől függetlenül szankciómentesen kérhet EKÁER számot. Korábban a nem helyes EKÁER szám igénylésért a jogszabály komoly szankciókat helyezett kilátásba, de a módosítás lehetővé teszi a jóhiszemű adózók szankciók alóli mentesülését.

Kockázati biztosíték nyújtási kötelezettség

Március 11-től él. Mivel a NAV-nál a köztartozásmentes adatbázis március 10-én frissül, még mindig kérhető (február végéig) az adatbázisba kerülés. Néhány új termék bekerül, pl. vágott virág, de a konstrukció marad. Kockázatos termék esetén csak az a vállalkozó kaphat EKÁER-számot, aki az első magyarországi tárolási hely bejelentési kötelezettségét megtette, FELIR-számmal rendelkezik!

Miniszteri rendelet

Szinte minden fontos szabály a rendeletben lesz, így nem csoda, hogy nagy érdeklődéssel várják a vállalkozások. „Sokkal magasabb lesz a mentességi értékhatár, egy értékhatár lesz az élelmiszerek és az egyéb kockázatos termékek között, és lehetőséget ad útszakasz mentesítésére is. 60 nap helyett 45 napra csökken a kockázati biztosíték letétbe helyezési időtartama, de a máértéke marad 15 százalék – mondta a NAV szakértője a Piac&Profit konferenciáján.

Bejelentés

A bejelentést az internetes felületen lehet megtenni. www.ekaer.gov.hu . A szakember felhívta a figyelmet, hogy az adózók ne használják a www.ekaer.hu felületet, mivel azt nem a NAV üzemelteti.

A bejelentési kötelezettség alá esett közúti szállítás kizárólag EKÁER számmal végezhető. Egy feladótól, egy címre, egy gépjárművel végzett szállításra, 15 napig marad érvényes az EKÁER-szám.

Egy gépjármű azonban nem köznapi értelemben minősül egy járműnek. Ugyanez vonatkozik a vontatott pótkocsira, stb, de ebben az esetben a vontatott jármű rendszámát is be kell jelölni!

Ha több átrakodás történik – azaz járműről-járműre történik átrakodás, akkor az is egy EKÁER-számmal elintézhető, de jelölni kell a rendszerben, hogy az áru mikor, melyik kamionon van.

Ha egy gépjárművel egy feladótól egy címzetthez, de több kirakodási helyre megy a szállítmány, akkor is egy EKÁER-számot kell igényelni.

Más a helyzet az Unióból belföldre esetén – így a sorban utolsó felrakodási helytől kell EKÁER-számot be kell jelölni, Magyarországról kifele viszont az összes felrakodási helyet be kell jelölni. A feladási cím itt a legelső felrakodási hely.

Intermodiális szállítás
Az eredeti jogszabályból kimaradt az intermodiális szállítás szabályozása, a rendelet erre is kitér. Minden viszonylatban kizárólag a közúti szállítást kell bejelenteni. Fel- illetve lerakodás helye: a gépjárműre felrakodás lesz, a kirakodás pedig a tényleges kirakodási hely – vasútállomás, kikötő, repülőtér.

Ezek a szabályok a tervek szerint április elejével lépnek hatályba.

Az EKÁER-számot lehet érvényteleníteni is. Az adóhatóság nem fog EKÁER-számot megállapítani olyan adózónak, aki nem rendelkezik adószámmal, vagy felfüggesztették az adószámát. „Az elmúlt hónapokban sok cégről kiderült, hogy érvényes adószám nélkül végzett fuvarozást – ezek a cégek most már kiszűrésre kerültek” – hangsúlyozta a NAV-főosztályvezetője.

Bejelentési kötelezettség változásai:

Amennyiben az őstermelők integrátoron, vagy termelői csoporton keresztül értékesítenek, akkor az ő értékesítésük nem lesz bejelentésköteles, hanem a termelő csoport, vagy integrátor értékesítését kell először bejelenteni. Bruttó 500 kg, illetve egymillió forintot meghaladó árut akkor is be kell viszont jelenteni, ha nem útdíjköteles járművel végzik.

Bejelentendő adatok

Ezentúl csak kockázatos terméknél kell feltüntetni az árat és a jármű felségjele is megadható lesz.

Egyszerűsített adattartalmú bejelentés

Csak 300 milliárd forint feletti, legalább nyolcvan százalék feletti saját termék értékesítésből származik és szerepel a köztartozás mentes adatbázisban és adószáma nem áll felfüggesztés alatt. Ugyanilyen szabályok vonatkoznak kockázatos termékek esetén az egyes, legfeljebb 20 kilométeres útvonalszakaszokra kérhető mentességre is. Ezt csak egy évre lehet megkapni.

Áruátvétel

A címzettnek be kell jelentenie az áru beérkezését legkésőbb az érkezést követő munkanapon! A régi rendelettel ellentétben a feladó nem jelentheti be az áru érkezését.

Külföldre szállított áru esetén az érkezés nem bejelentés köteles.

A szigorúbb értelmezés nyert
Nemrég vita alakult ki az EKÁER törvény egyik mondatának pontos értelmezéséről. Az NGM és a NAV által képviselt álláspont az, hogy az útdíjköteles gépjárművel folytatott közúti fuvarozáshoz kapcsolódó bejelentési kötelezettség alól kizárólag az mentesül, akinek a szállítmánya sem a 2500 kg-os súlyhatárt, sem a 2 millió forint adó nélküli ellenértéket nem haladja meg. Analógiaként igaz ez a kockázatos élelmiszerek és más kockázatos termékek körében használatos mentességre is. Az NGM és a NAV értelmezésében tehát a feltételek között nem a „vagy”, hanem „és” kötőszót feltételeznek. A konferencián elhangzottak szerint valóban az “és” értelmezés, vagyis a szigorúbb szabály a követendő.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek