Milyen hitelt kaphatunk?

2015. január 05. hétfő - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

A fokozódó állami szerepvállalásnak is köszönhetően a cégek jelenleg számos forráslehetőség közül választhatnak, azonban a vállalkozásoknak érdemes megfontolni, hogy a felvett hitel alacsony költségekkel, de bonyolult garanciával és adminisztrációval, vagy inkább magasabb kockázati felárral, de jóval egyszerűbb és olcsóbb járulékos költségekkel és adminisztrációval járjon.

Kép: Pixabay

„Az előzetes felméréseink alapján jelenleg az uniós pályázati lehetőségek mellett a hitelezés lehetőségei érdeklik leginkább a kkv-kat. Nem alaptalan az igény a cégek részéről, hogy szeretnének tájékozottabbak lenni a forráshoz jutás lehetőségeivel kapcsolatban, hiszen a válság hatására átalakultak a hitelezési feltételek, és a vállalkozások is óvatosabban mernek hitelforráshoz folyamodni” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

Az elmúlt években a kkv-k finanszírozása a bankok számára fókuszterületté vált, így az ügyfélszerzési verseny igen kiéleződött a bankok között. Ezért a válság tapasztalatait szem előtt tartva úgy kell a bankoknak kockázattudatosabbaknak lenniük, hogy eközben az ügyfelek költségei is szinten maradjanak. A hitelezési konstrukciókban egymásnak ellentmondó irányok alakultak ki ennek megoldására.

„A hitelkockázatok mérséklésére a bankok bevonhatnak garantőr intézményeket, illetve biztosítékokat a hitelezésbe. Így a vállalkozások a refinanszírozott és kamattámogatott konstrukciókat kamatmaximalizálással vehetik igénybe. Ebben az esetben a hitel közvetlen költségei ugyan alacsonyabbak, ugyanakkor bonyolult és jelentős adminisztráció (pl.: éves felülvizsgálat, értékbecslés, közjegyző) terheli a vállalkozásokat, és a folyamatban résztvevő több szereplő miatt hosszabb átfutási időre kell számítani. A másik – jellemzően 15-20 milliós összegig terjedő hitelek esetén – egyre inkább elterjedő megoldás, hogy egy valamivel magasabb kockázati felár mellett jóval egyszerűbb adminisztrációt és alacsonyabb folyamati és járulékos költségeket választanak a cégek” – mondta el Németh László.

A mai kkv hitelezés másik fő meghatározó tényezője, hogy tovább fokozódik az állami szerepvállalás. „Az NHP legnagyobb sikere, hogy bevezetése óta megfordult a negatív hitelezési folyamat, és megállt a nagymértékű vállalati hitelállomány-csökkenés. A megjelenése óta azt tapasztaljuk, hogy ezenkívül a hitelezés gyakorlatilag minimális. Azonban a 2,5%-os kamatszint nem minden cégnek ad lehetőséget a programban való részvételre. Ezért abban az esetben, ha egy vállalkozás – méretkategória, kockázat vagy más egyéb ok miatt – nem felelne meg a program által megkövetelt feltételeknek, úgy további támogatott konstrukciókat, például az Új Széchenyi Hitelt vagy Széchenyi Kártyát, illetve saját forrású hiteleket érhet el a piacon” – mondta el a szakember.

KINEK ÉS MIRE JÓ AZ OLCSÓ HITEL?
A jegybank által indított Növekedési Hitelprogram elsősorban a kkv-k finanszírozási igényeire szolgál megoldással, azonban nem mindegy milyen cég milyen céllal veszi igénybe az olcsó forrást. Adunk néhány tippet mire jó, és mire nem az nhp.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek