Mikor kell egy vállalkozásnak közösségi adószámot igényelnie?

2019. március 08. péntek - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A vállalkozásoknak lehetőségük van közösségi adószám igénylésére, amely lehetővé teszi az Európai Unión belüli kereskedelmi tevékenység áfamentes folytatását – hívja fel a figyelmet az Írisz Office.

A közösségi adószámot az igénylés napjától lehet használni, és kötelező feltüntetni a közösség területén végzett tevékenységhez kapcsolódó számlákon – írják az Írisz Office adótervezői.

Általános szabály szerint közösségi adószám birtokában ha értékesítést végzünk, úgy az áfa fizetési kötelezettség a közösségi adószámmal rendelkező vevőt terheli (és a feltételek fennállása esetén áfa levonási jog is megilleti), míg eladóként áfa fizetési kötelezettség nincs; ugyanakkor beszerzés esetében áfamentességre vagyunk jogosultak, feltéve, hogy az eladó is rendelkezik érvényes közösségi adószámmal.

Fontos!

Áfamentes közösségi értékesítés esetén mindenképpen ellenőrizni kell, hogy a vevő is rendelkezik-e érvényes közösségi adószámmal!

Ezt nem szabad bemondásra elfogadni, mert az értékesítő felelőssége az adószám ellenőrzése, és ha utólag egy adóellenőrzésen az igazolódik, hogy az áfamentes számla kibocsátásának a feltételei nem álltak fenn, úgy az adóhatóság áfahiányt, bírságot és késedelmi pótlékot állapíthat meg.

A partner közösségi adószámát itt lehet ellenőrizni. Az ellenőrzés eredményét indokolt kinyomtatni vagy elmenteni az utólagos bizonyíthatóság érdekében.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Kötelező könyvvizsgálat 300 milliós árbevétel alatt?
Előfordulhat olyan helyzet, hogy kötelező a könyvvizsgálat 300 millió Ft-os bevételi értékhatár alatt? Az Írisz Office adótervezői az erre a kérdésre adott egyperces válaszukban arra figyelmeztetnek, hogy bizony vannak ilyen esetek.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek