Mikor kell bejelenteni a sorozatjellegű ingatlan értékesítést?

2019. január 30. szerda - 08:02 / piacesprofit.hu
  •    

Mikor kell bejelenteni a sorozatjellegű ingatlan értékesítést? Kell-e áfát fizetni magánszemélynek ilyen jellegű értékesítéskor? Erre is választ kapunk az Írisz Office reggeli egyperceséből.

Be kell-e jelenteni és ha igen, mikor a sorozatjellegű ingatlan értékesítést? Mire kell figyelni ilyen esetben? Erre is válaszolnak az Írisz Office adótervezői. 

A sorozatjellegű ingatlanértékesítés – mely a magánszemély által értékesített ingatlant áfakötelessé teszi – bejelentés köteles.

Ez a bejelentési határidő eddig az eladást követő év január 31. napja volt, míg a továbbiakban ezt az értékesítést követő 30 napon belülkell megtenni.

Arról, hogy mi minősül sorozatjellegű értékesítésnek, bővebben korábbi egypercesünkben olvashat.

Adótervezési javaslat:

Az ingatlan értékesítését sok esetben érdemes késleltetni, ha ezzel az áfateher elkerülhető, azonban nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy ha üzletszerű az ingatlan építése, értékesítése, úgy már az első eladás is áfaköteles.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Mikor fizet kamatot a NAV?
Két olyan eset is előfordulhat, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kamatot fizethet egy vállalkozásnak. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével megmutatjuk ezt a két adózási helyzetet.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek