Még egy nyomtatvánnyal kevesebb lett

2019. január 17. csütörtök - 15:08 / piacesprofit.hu
  •    

Idén is folytatódnak az adminisztrációs egyszerűsítések. Öt adófajtával kevesebb lett, és mostantól a vállalkozások mentesülnek a havi KSH adatszolgáltatási kötelezettség alól.

A kormány adópolitikájának fókuszában az adócsökkentés mellett az egyszerűsítés áll. A magánszemélyek esetében három éve gyakorlatilag nullára csökkent az adóadminisztráció, hiszen 2017 óta az adóhivatal készíti el helyettük az éves adóelszámolást, az szja-bevallást. Ezzel szemben egy átlagos cégnek 2017-ben még mindig több mint 250 órát kellett fordítania az adóügyei intézésére.

kézzel adminisztráló ember

Kép: Pexels

Azóta azonban megszűnt a hitelintézeti különadó, a kulturális adó, valamint a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadó, a baleseti adó a biztosítási adóba, az eho (egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba olvadt.

A vállalkozások adminisztrációval töltött ideje most még tovább csökken, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

Több mint 100 ezer munkavállalónak lesz könnyebb
Rövidesen hatályba lép az amerikai–magyar adóügyi megállapodás. A bürokratikus terhek csökkentése mellett az adóegyezmény biztosítja azt is, hogy az adóhivatal a lehető leghatékonyabban lépjen fel az esetleges nemzetközi adóelkerüléssel szemben.

megszüntette a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségét.

A gyors és hatékony egyszerűsítés csak az adószakma bevonásával lehetséges. Számos javaslatuk épült be az adószabályokba, így például az is, hogy 2019-től már nem kell bejelenteni a dolgozó végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat. Az adótanácskozáson is felmerült a KSH kezdeményezése a havi munkaügyi statisztikai adatszolgáltatása kiváltásáról. Az adószakma képviselői megerősítették, hogy a változtatással jelentős bürokratikus tehertől szabadulhatnának meg az érintett vállalkozások.

Az adótanácskozás résztvevőinek felvetetése alapján mostantól a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) havonta egyébként is küldendő ún. ’08-as bevallások adataiból az adóhivatal küldi meg a KSH számára a szükséges információkat. A következő adóhivatali nyomtatványt már e szerint kell kitölteni. Így a vállalkozásoknak évente tizenkét nyomtatvánnyal kevesebbet kell kitölteniük. (Forrás: Pénzügyminisztérium)