Több mint 100 ezer munkavállalónak lesz könnyebb

2018. december 14. péntek - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

Rövidesen hatályba lép az amerikai-magyar adóügyi megállapodás A bürokratikus terhek csökkentése mellett az adóegyezmény biztosítja azt is, hogy az adóhivatal a lehető leghatékonyabban lépjen fel az esetleges nemzetközi adóelkerüléssel szemben.

Az adóügyi megállapodás jelentős könnyebbséget hozhat az érintett cégeknek. Az amerikai anyavállalattal bíró magyar leányvállalatok ugyanis mentesülhetnek a hazai szabályok által előírt országonkénti jelentések benyújtása alól. Az egyezmény még az idén hatályba is lép, így már az idei ország-jelentéseket sem kell elkészíteni.

amerika nem megy csődbe

Kép: SXC

A Pénzügyminisztérium az adó-diplomáciai eszközöket felhasználva a nemzetközi színtéren is mindent elkövet az adó-adminisztráció csökkentése érdekében. A már kihirdetett adóügyi megállapodással sikerült azt elérni, hogy ne a leányvállalatoknak kelljen minden évben az országonkénti jelentések elkészítésével bíbelődni, és megküldeni azt Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Ez most már – köszönhetően az egyezménynek – egy automatikus folyamat lesz, a NAV az amerikai adóhatóságtól kapja meg közvetlenül az előírt  információkat.

Magyarország Kormánya és az Amerikai Egyesült Államok Kormánya között az országonkénti jelentések cseréjéről szóló

Nagy mennyiséget és jó minőséget vár tőlünk a német piac
Németország Magyarország legfontosabb üzleti partnere. A német piacra való bejutáshoz kaptak praktikus tanácsokat a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Piac & Profit által közösen megrendezett Német-Magyar Üzleti Fórum résztvevői az előadóktól.

Megállapodást (adóügyi megállapodás) 2018. október 25-én Varga Mihály pénzügyminiszter írta alá.  Az erről szóló törvény már megjelent a Magyar Közlönyben, a hatálybalépéshez még az amerikai fél hivatalos írásbeli értesítésére van szükség. Azt, hogy pontosan milyen adatokat kell átadni, az elmúlt héten már aláírt magyar-amerikai Hatóságközi Megállapodás tartalmazza, amely meghatározza az országonkénti jelentések részletes tartalmát és egyéb technikai részleteit is.

Az adóügyi egyezmény az ország gazdasági növekedését is segítheti, hiszen az Egyesült Államok az első számú exportpartnere Magyarországnak Európán kívül. Az amerikai vállalatok pedig az egyik legjelentősebb beruházói-befektetői közösséget képviselik hazánkban, több mint 1700 amerikai vállalat mintegy 105 ezer magyar embernek ad munkát.