Már csak 10 napig lehet visszaigényelni a külföldi áfát!

2013. szeptember 19. csütörtök - 11:05 / kfarkas
  •    

Már csak két hete maradt a magyar cégeknek arra, hogy elkészítsék és benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket. A szeptember 30-ai jogvesztő határidőig, 28 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2012-es vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

Ne hagyjuk bent a pénzt! – Kép: SXC

Szeptember 30-ig adhatják be áfa-visszaigénylési kérelmeiket azok a belföldi adóalanyok, akik áfa levonásra jogosultak és a másik tagállami beszerzéseik után a 2012-es adóévben legalább 50 eurónyi – egyébként levonható – áfát fizetettek meg – közölte a MAZARS. A könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat rámutatott: bár a külföldön megfizetett áfa visszaigénylése sokat egyszerűsödött mióta a kérelmeket a kérelmező adóhatóságához kell benyújtani, még mindig van mire figyelni.

„Országonként külön-külön kérelmet kell beadni, és ezek ugyan formailag azonosak, mégis vannak országonkénti eltérések. Gyakori hiba például, hogy a kérelmező nem megfelelően részletezi a termékek és szolgáltatások beazonosítására szolgáló kódokat és ezért a külföldi adóhatóságok visszadobják a kérelmet” – mutat rá Nyári Zsolt, a cég szenior adómenedzsere.

A szakember szerint ugyancsak nehézségek forrása lehet az adóhatóságokkal folytatott kommunikáció: már a kérelem benyújtásakor sem mindegy, hogy azt milyen nyelven tölti ki az adóalany, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb adóhatóság – amennyiben hiánypótlásra kerül a sor – általában csak saját nyelvén hajlandó kommunikálni. Ha pedig az adóalany kicsúszik a határidőből – akár a fordítás időigényessége miatt – a kérelmet az adóhatóság elutasítja, ismételni pedig már nem lehet. (Így lehet adómentes a termékimport!)

„A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében tehát ajánlott pontosan és időben elkészíteni a kérelmeket, különösen, hogy szeptember 30-át követően már nincs lehetőség újabb eljárásra a 2012-ben kibocsátott számlák vonatkozásában” – tette hozzá Nyári Zsolt.

A következő országokból igényelhető vissza áfa a 2012-es beszerzések után:
Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor