Lehetnének tisztábbak is a balatoni hekkesek

2017. augusztus 17. csütörtök - 11:31 / piacesprofit.hu
  •    

A balatoni halsütödék is nagyító alá kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén. A tesztsorozat legújabb állomásán a nyár és a Balaton slágertermékének számító sült hekk vizsgálata zajlott.

A NÉBIH munkatársai összesen 13 halsütödét ellenőriztek, valamint több mint 160 mintán mintegy 700 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el. A hatósági ellenőrzések számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, melynek következtében összesen több mint egymillió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki. (Az ellenőrök a turisztikailag frekventált helyeket és szolgáltatásokat kiemelten ellenőrzik most.)

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt. 5 helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben viszont súlyos hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül 1 esetben tevékenységet korlátoztak, két helyen azonnal felfüggesztették a működést, a hiányosságok felszámolásáig. Két üzletben a NÉBIH Állami Halőri Szolgálata összesen több mint 100 kg halat vont ki a forgalomból nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1.175.000 Ft élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki a NÉBIH felügyelői.

Mivel az ellenőrzések még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek.

A helyszíni szemlék alkalmával a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a raktárban található fagyasztott halakból, valamint különböző felületekről is, mint például a munkaasztalokról vagy a dolgozók kezéről. Ezek eredményeiből a vendéglátóhely tisztaságára lehet következtetni. Megnyugtató, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, ugyanakkor a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő. A többi vendéglátóhelyen penész vagy baktériumok, egyéb szennyezők jelenlétét mutatta ki a laboratórium.

Az étlapon nem látszik az áfacsökkentés
Habár január elsejétől jelentősen, 27 százalékról 18 százalékra csökkent a vendéglátás áfája, ez nem látszik, sőt inkább emelkedtek az árak az étlapokon.

Az ellenőröket minden helyszínre elkísérte a NÉBIH mobil érzékszervi vizsgálóállomása is, így a képzett bírálóbiztosság azonnal elvégezte a frissen sült halak érzékszervi bírálatát is. A kedveltségi vizsgálat során laikusok két csoportban – északi és déli csapatra osztva – pontozták a halsütödék fogyasztók oldaláról megítélhető felszereltségét, választékát, tisztaságát, a kiszolgálást és az összbenyomást, továbbá a kiszolgált, feltálalt sült hekk külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is.

Összesítésben a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak. Második lett a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé. Harmadik helyen zárt a Zánkán található Jegesmedve büfé, míg a déli oldalon a siófoki Kremánék halsütője végzett a dobogó harmadik fokán.

Elmosódó határok a gasztroforradalomban
Budapest belvárosában továbbra is tombol a gasztroforradalom, újabbnál újabb éttermek nyílnak. Bár a kínálat főként street food ételekből áll, mégis az árak és alapanyagok tekintetében gyakran a hamburgerek és egyéb finomságok már a fine dining kategóriába sorolhatók, hiszen a séfek gondosan kidolgozott stratégia alapján állítják össze az egyes menüket. Miért kattannak rá a street foodra annyira az emberek, melyik az első számú kedvenc étel és miben más a magyar fogyasztó az amerikaihoz képest? Többek között ezekre a kérdésekre adtak választ a Zing Burger és Tuning Burger alapítói.