Leállítja Brüsszel a kormány új ötletét

2016. április 18. hétfő - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

A nemrég kiírt 420 milliárd forintnyi uniós támogatású építőipari - szennyvíz - projekt leállítását kérte az Európai Bizottság a magyar kormánytól - írja a Világgazdaság. Az erre kitalált "tömbösített" közbeszerzés - ami csak néhány nagy céget juttatott volna esélyhez - az Unió szerint versenyellenes.

készülj a megállásra felirat

Kép:Pixabay

Csak néhány hete jelent meg a felhívás összesen 420 milliárd forintnyi szennyvízberuházásra, az Európai Bizottság máris a közbeszerzési eljárás leállítását kérte. A március végén “tömbökben” meghirdetett pályázatokon a tervek szerint 2020-ig választanak nyertest egyes uniós pályázatokra, a következő körben pedig már csak a kiválasztottak mérkőzhetnek a konkrét projektekért.

Versenyellenes rendszer

A Világgazdaság értesülése szerint az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) is érkezett már bejelentés a megatenderrel kapcsolatban, amely szerint az állami megrendeléssel a legnagyobb piaci szereplőket – mint a mélyépítésben nehézsúlyúnak számító Duna Aszfalt Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. vagy a Békés Drén Kft. – stafíroznák ki a következő négy évre – írja a vg.hu.

Brüsszel azonban nem az esetleges korrupciógyanú miatt akasztaná meg a tendert, hanem mert a lebonyolításhoz választott központosított keretmegállapodásos módszert komplex infrastruktúrafejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek találja. A kiíró ugyanis a 70 milliárdos tömbökhöz illő, méretes referenciákat kér – például az utóbbi három évben 15 milliárd forint árbevételt a közbeszerzés tárgyából -, ezzel pedig a bizottság szerint kizár egy sor vállalkozást a versenyből.

Nem lesz ebből gyors pénz?

A lap hangsúlyozza, Brüsszel újabb figyelmeztetésével elbukni látszik a brüsszeli pénzek gyors lehívásának terve, legalábbis a két fő pillére megremegett. A bizottság nem támogatja a pályázatok gyors lezavarását a keretmegállapodásos módszerrel, pedig a magyar kormány a 2020-ig szóló támogatási keret infrastruktúrafejlesztésre szóló pénzeinek elköltését így tervezi.

A brüsszeli források gyors kiszórását (2017. közepéig minden pályázatot kiírnának) is ellenzi a bizottság, egyértelművé tette, hogy nem fog a magyar tervekben szereplő 50 százalékos támogatáselőleget fizetni. (Amit a kormány döntése szerint a támogatási szerződés megkötésekor le lehetne hívni.) a Ha Budapest mégis ragaszkodik a tervhez – amint ezt a Miniszterelnökség a Világgazdaságnak leszögezte –, a gáláns előleget a költségvetésnek kell állnia. A vitának a közbeszerzési eljárásfajtáról pedig ennél is nagyobb a tétje.

 

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek