Lázár: maradhat a Szép Kártya

2016. május 12. csütörtök - 15:13 / piacesprofit.hu
  •    

Bár döntés még nem született, Lázár János kancelláriaminiszter szerint a Szép Kártya minden bizonnyal megmarad a juttatások rendszerében. Az Erzsébet-utalvány sorsa azonban továbbra is bizonytalan.

lázár jános

Kép:MTI

“A SZÉP Kártya rendszere beépült a magyar turizmusba, illetve a vendéglátásba, ezért ez a juttatási forma valószínűleg megmarad” – mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. Ugyanakkor a fideszes politikus elmondta, hogy a kormány végleges döntést még nem hozott az ügyben. Az Erzsébet-utalványok sorsa azonban még továbbra is bizonytalan.

Jogi szakértők szerint az Erzsébet-utalvány eltörlése nem jelenti automatikusan azt, hogy a piacról kiszorított szereplők ne léphetnének fel jogos kártérítési igénnyel. Az a tény, hogy a magyar jogrendszerben a jogsértő állapot 2013 elejétől 2016 végéig fennállt, megteremti a kártérítés jogalapját. Ez a monopolizált bevételeket alapul véve elérheti akár a több tízmilliárdos nagyságrendet is.

A kormány tehát valószínűleg azt az utat követi, amely szerint megszűnne az Erzsébet-utalványok rendszere, ehelyett bérkiegészítést lehetne adni készpénzben. Az alacsonyabb adózású bérrész minden dolgozónak járna, és bármely vállalkozás élhetne vele.

Borul a monopólium
Nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya rendszer és az Erzsébet utalvány egyes elemei az Európai Unió Bírósága február végén meghozott döntése szerint. A SZÉP-kártya és Erzsébet-utalvány kibocsátási feltételeit a bizottság túlságosan megszorítónak tartja. Irányelvet sért, hogy a más tagállamban letelepedett vállalkozások magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát – a tagállamok nem akadályozhatják a szolgáltatókat a letelepedési formájuk megválasztásában –, és a szolgáltatók jogi formájára vonatkozó követelmények sem lehetnek a székhely tekintetében hátrányosan megkülönböztetőek.