Lauda: visszavette, ami az övé volt

2018. január 25. csütörtök - 18:06 / piacesprofit.hu
  •    

Niki  Lauda, egykori osztrák autóversenyző majd vállalkozó visszavásárolta  légitársaságát, a Nikit a csődbe ment Air Berlintől. Lauda a Condor légitársaságot működtető Thomas Cook céggel összefogva tette a legjobb ajánlatot.

Lauda 2003-ban alapította a Nikit, majd 2011-ben kiszállt a cégből, amely később az Air Berlinhez került, majd hat héttel ezelőtt csődöt jelentett. A Lufthansa átvette volna a céget, ezt azonban  az EU versenypolitikai meggondolásokból megakadályozta.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A Niki iránt a brit-spanyol IAG érdeklődött (a konszernhez tartozik a British Airways is), amely 20 millió eurós ajánlatot terjesztett be, valamint 16.5 milliós hitelt ajánlott fel, hogy biztosítsák a légitársaság további működését.

Rendhagyó módon az illetékes osztrák hatóságok egy hete második csődeljárást nyitottak, amelyben nyilvánosságra hozták az addigi ajánlatokat és lehetőséget biztosítottak, hogy más érdeklődök is ajánlatot tehessenek.

Ebben az eljárásban kapta meg a lehetősége Niki Lauda. Mint most kiderült, a vállalkozó már előzetesen tárgyalt a Lufthansával és elérte, hogy a Niki 21 gépéből 15 régi-új cégéhez kerülhessen. (Forrás: Die Welt)

“Barátok közt”: Lauda színre lép
Újabb fordulat az Air Berlin-csőd történetében. Niki Lauda bejelentette, hogy visszavenné az általa létrehozott osztrák Niki légitársaságot, amely jelenleg a csődbe ment német cég leányvállalata. Amint a Neue Zürcher Zeitung rámutat, az Air Berlin 2008 óta veszteséges, mert vezetői trükköztek és nem tudták eldönteni: olcsó turista-légitársaságot akarnak-e vagy a Lufthansa vetélytársát.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek