Kerüljük el a megfázást – tartsuk tisztán az irodát!

2016. október 14. péntek - 13:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Az otthonunkat rendszeresen takarítjuk, gyakran szellőztetünk, ha főzünk, előtte és utána is takarítunk, hogy higiénikus legyen a környezet. De vajon az irodai környezetünkre, a munkahelyünkre gondolunk-e e tekintetben? A felmérések szerint kevésbé tartjuk fontosnak, pedig kellene. A irodai környezetben ahol sok ember van összezárva, igencsak jól érzik magukat a különféle kórokozók. Lassan belecsúszunk a téli, bacilusokkal teli, megfázásos időszakba, épp itt az ideje átgondolni, hogy hogyan csökkentsük a fertőzésveszélyt.

A betegen dolgozók megfertőzik az egészséges kollégákat is, ezért a legfontosabb az lenne, hogy a beteg kolléga otthon tudjon maradni gyógyulni. Bár mindenki úgy érzi nélkülözhetetlen, a kollégákkal is azzal teszünk jót, ha betegen nem megyünk dolgozni, és nem köhögjük tele az irodát a kórokozókkal. Nem a száj elé helyezett kéz hiánya miatt fertőződünk elsősorban, ez azért alap viselkedési norma mindenkinél.

Nem éri meg, ha betegen is bejön a kolléga
Kevés cégvezető tartja fontosnak az influenzás megbetegedések okozta munkaerő-kiesés kezelését illetve a megelőzést. Pedig a gyógyulás alatt ő fizeti a dolgozót,  a betegségekkel terhelt időszak pedig alaposan rányomhatja bélyegét a cégek mindennapjaira.

A légtérben terjedő bacilusokon kívül azonban a közös eszközök is percről percre fertőzhetnek, visszük magunkkal a bacilusokat egyikről másikra. Ha a közösen használt tárgyakat nem takarítják, nem fertőtlenítjük időről időre, egy vírussal gazdagon megáldott időszakban néhány óra alatt a komplett iroda lefedett lesz a kórokozókkal, így előbb vagy utóbb a betegséggel küzdők kollégákkal, és elindul a megállíthatatlan lavina. Vegyük végig, mihez ne gyúljunk, ha nem akarunk náthával, influenzával küzdeni.

Telefon

A saját készülékünk fertőtlenítése, akár naponta többször is, mondjuk egy könnyen használható antibakteriális folyadékkal átitatott kendővel, legyen ezekben a hónapokban fontos feladat. De ne feledjük, hogy más készülékét is felkaphatjuk, így a tisztításkor erre gondoljunk.

egy narancs és teásbögre billentyűzeteten

Kép:Pixabay

Billentyűzet, egér

A baktériumok, vírusok egyik legkedveltebb üdülőhelye. Naponta órákig használjuk ezeket az eszközöket, de mégis ezek kapják a legcsekélyebb figyelmet takarításkor. Akár hónapokig tobzódhatnak a fertőző felületükkel az asztalunkon, pedig a kritikus időszakban naponta szükséges lenne letakarítani a kezünkkel leggyakrabban érintett eszközöket.

Asztal

Az egyik legkritikusabb pont. A különféle baktériumok, vírusok melegágya, akár egy hónapra is befészkelik magukat az asztalunkra. Ez főleg a gyomorproblémákért felelős vírusokra igaz, de egy megfázást okozó fertőző „csekélység” is eléldegél néhány napig a felületen. Ezért érdemes naponta antibakteriális kendővel áttörölni ezt a felületet is.

Így kell helyesen keze mosni!
Október 15. a kézmosás világnapja. Bár a kézmosás fontosságára a gyerekeinket megtanítjuk, felnőttként sokszor mégsem csináljuk rendesen.
1. A nedves kezünket szappanozzuk be, ha még szárazzon kenjük a szappant a bőrre kevésbé hatékony!
2. Vegyük le a gyűrűket, mert a bacik és a szappan is alatt maradhat, beleragadhat!
3. Az ujjvégek, a körömágy, a hüvelykujj és a csukló se maradjon ki! Az alapos kézmosás azt jelenti, hogy minden négyzetcentimétert megtisztítunk.

4. Legalább 20 másodpercig dörzsöljük kezünket szappannal, mert ennyi idő kell a baktériumok “fellazításához”. Majd bő vízzel öblítsük le a megmosott felületet.

5. Használjunk papírtörlőt, ha nem otthon vagyunk. Az eldobható törölközőben, a hagyományossal szemben, nem gyűlnek össze a bacik. Nyilvános WC-ben érdemes ezzel elzárni a csapot és megfogni a kilincset, hogy ne vesszen kárba a kézmosás.

Gombok itt-ott

Nem is gondolunk rá elsőre, de a fénymásoló, a lift, a mikrohullámú sütő, a hűtő nyitófelülete vagy a közös kávéfőző gombja is hordozó és átadó funkciót tölt be. A rendszeres takarítás és fertőtlenítés itt is agyon fontos lenne. Persze alapvetően ez már a takarító dolga, de jobban járunk, ha nem bízunk benne teljesen. Vagy töröljük át ezeket is, vagy nagyon figyeljünk a rendszeres és alapos kézmosásra.

A mosdó

Kis túlzással azt lehetne mondani, hogy az irodai környezetben valószínűleg a wc-ülőke a legtisztább, hiszen optimális esetben ezt naponta többször takarítják. Bevallom, igencsak megmosolyogtuk a kolléganőnket, amikor a wc ajtó kilincsét egy papírtörlővel nyitotta ki. Pedig a legtöbb szakember ezt javasolja, főleg a téli időszakban, amikor a cseppfertőzéssel terjedő betegségek száma megsokszorozódik. Mivel egy felnőtt óránként átlagosan majd hússzor nyúl a szeméhez vagy a szájához, hát bizony nem mellékes, hogy mennyi baktériumot hurcolunk a kezünkön. Ezért az alapos kézmosás után a mosdóban azzal tehetünk a legtöbbet az egészségünk érdekében, ha például a csapot is egy papírtörlő segítségével zárjuk el.

A kézfertőtlenítő gél legyen az íróasztalunk szériafelszerelése, és ne restelljük naponta többször használni, ez a minimum, amit az alapos és igen gyakori kézmosás mellett megtehetünk a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Az antibakteriális kendőket is használjuk gyakran az eszközeinken, például kezdhetjük ezzel a munkanapot, új rutinként. Ezzel egyébként a kutatások szerint majd’ 99 százalékkal csökkentjük a kórokozók túlélési esélyeit.

Ha egylégterű irodában dolgozunk, és a kollégák se ellenzik, a téli időszakra hasznos lehet beszerezni egy párologtató készüléket is néhány antibakteriális tulajdonságokkal bíró illóolajjal mi(például, citrom, eukaliptusz, stb).