Még mindig lehet kérni plusz pénzt jégkárra

2016. április 14. csütörtök - 06:05 / PP/MTI
  •    

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) meghosszabbította a jégkár sújtotta mezőgazdasági termelők részére az Agrár Széchenyi Kártyában biztosított magasabb összegű támogatás igénybevételi határidejét - közölte a Széchenyi Kártya Programot lebonyolító KAVOSZ Zrt. Az új határidő június 30.

Kép: SXC

Kép: SXC

A tájékoztatás szerint a konstrukció keretein belül a korábbi 2016. március 31-i határidő helyett 2016. június 30-ig van lehetőség a teljes hiteldíj-támogatást biztosító hitelszerződés megkötésére, illetve a hitelszerződés hatályba léptetésére. A KAVOSZ közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány 100 százalékos kamat-, kezesi díj- és kezelési költségtámogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal segíti a kárt szenvedett gazdák finanszírozáshoz jutását. Csak a tavaly júliusi jégesők több kárt okoztak a mezőgazdaságban, mint amennyi tavaly fél év alatt összesen történt.

További változás, hogy a korábban meghatározott több mint 200 település mellett további 160 új település esetében is élhetnek a gazdálkodók a kedvező lehetőséggel, ezzel számos, Agrár Széchenyi Kártyával már rendelkező vagy azt újonnan igénylő agrárvállalkozás vált jogosulttá a magasabb összegű támogatásra, meghatározott feltételek esetén.

A biztosításon legalább már nem spórolnak a gazdák
Költségérzékeny a gazdatársadalom. Ahol lehet, takarékoskodnak: a vetőmagokon, a növényvédőszereken. Ennek aztán esetenként elszenvedik a negatív következményeit. Egy friss felmérés azonban azt bizonyítja, hogy a mezőgazdasági biztosítások egyre inkább kikerülnek a megspórolandó tételek köréből. Így teret nyernek az új megoldások.

A jégkárt szenvedők az MFB Forgóeszköz Hitelprogramjában is plusz kedvezményeket vehetnek igénybe.

A kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett gazdák részére biztosított többlettámogatást eddig több mint 2,5 milliárd forint összegű szerződött hitelhez kapcsolódóan 350 vállalkozáshoz vette már igénybe, a meghosszabbított lehetőség iránt érdeklődők száma továbbra is jelentős. Az igénylők nagyobb része családi gazdaságként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként működő vállalkozás – közölte a KAVOSZ Zrt.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az Agrár Széchenyi Kártya hiteligénylések száma dinamikusan nő, a 2011. évi bevezetése óta a kártyát mára több mint ötezer gazdálkodó igényelte. Az átadott kártyák száma megközelíti a négyezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig elérte a 28 milliárd forintot. Az Agrár Széchenyi Kártya átlagos hitelösszege az idei évben létrejött ügyeket tekintve 7,7 millió forint, ami csak kissé marad el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel 8,4 millió forintos átlagától – tájékoztatott a KAVOSZ.

Több településen lehet igénybe venni

Mivel a tavalyi év folyamán hosszan és több alkalommal következtek be jelentős károsodást okozó jégverések, így indokolt, hogy a vegetációs időszak későbbi szakaszaiban károsodott termelők is igénybe tudjanak venni kamat és költségmentes hitellehetőségeket. Ezért a Földművelésügyi Minisztérium  kibővítette a kedvezőtlen időjárás miatt szükségessé váló támogatásokról és az azokkal összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendeletben szereplő jogosult településeket tartalmazó listát. A bővítés eredményeként a korábbi 218 településsel szemben már 379 településen vehetik igénybe a kamat és költségmentes Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, az MFB Agrár Forgóeszköz 2020 Hitelprogram és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram keretében felvett forgóeszköz hitelt.

Már pályázhatnak a gazdák díjtámogatott biztosításra
Már lehet pályázni a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásra. A korábbi évek tapasztalatai alapján a jég- és viharkárok jelentik a legnagyobb veszélyforrást a mezőgazdaságból élők számára. Egyre több termelő köt biztosítást, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő fedezet a bajban.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor