Jár-e adóhátránnyal, ha az ügyvezető jogviszonya nem munkaviszony?

2019. április 15. hétfő - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

A társas vállalkozónak törvényi rendelkezések alapján minimum járulékfizetési kötelezettsége van, melyet akkor is ki kell fizetnie, ha a vállalkozásból ténylegesen nem vesz fel jövedelmet. Hogy ki számít társas vállalkozónak, megtudható a Reggeli egyperces összeállításból.

Társas vállalkozó: kft., bt., kkt. olyan természetes személy tagja, aki személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében, feltéve, ha a közreműködés nem munkaviszonyban valósul meg – derül ki a a többi között az Írisz Office adótervezőinek összeállításából.

Ha a társas vállalkozó nem rendelkezik olyan jogviszonnyal, ami mentesítené őt a járulékfizetési kötelezettség alól, akkor meg kell fizetni:

  • az egészségbiztosítási járulékot és a munkaerő-piaci hozzájárulást a minimálbér vagy a garantált bérminimum 150%-a után,
  • a nyugdíjjárulékot a minimálbér vagy a garantált bérminimum 100%-a után,
  • és a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulási hozzájárulás vagy a KIVA-t a minimálbér vagy a garantált bérminimum 112,5%-a után.Társas-vállalkozó-kötelező-járulékai-2019-Írisz-Office-adótervezés-1024x362

Ez összesen 17,41%-al (KIVA esetén 18,65%) nagyobb adóterhet ró a társas vállalkozókra, egy normál munkaviszonnyal szemben, ami számokban kifejezve:

  • TAO-s cég esetén a minimálbért alapul véve 10 244 Ft, míg a garantált bérminimumot alapul véve 13 406 Ft adótöbbletet jelent
  • KIVA-s cégnél viszont a minimálbérrel számolva 8754 Ft, a garantált bérminimummal pedig 11 456 Ft adófizetési többlet keletkezik társas vállalkozók esetébenTársas-vállalkozó-kötelező-járulékai-vs-normál-munkaviszony-2019-Írisz-Office-adótervezés

A különbség azonban csak addig tapasztalható, amíg a társas vállalkozó bruttó bére el nem éri a garantált bérminimum 150%-át, 2019-ben a 292 500 Ft-ot. Ekkor ugyanis mind a társas vállalkozó, mind egy normál munkaviszonyos munkavállaló ugyanakkora alap után fizet meg minden járulékot és adót.

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Kiküldetési kisokos, avagy amit tudnod kell, ha utazni küld a főnök
A postára menés is kiküldetés, mennyi napidíj jár, és figyelembe kell venni a célország minimálbérre vonatkozó szabályait? Minderre választ kaphatsz az Írisz Office adótervezői által összeállított Kiküldetési kisokosból!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek