Íme a legfrissebb változások a céges pénzügyekben

2016. április 07. csütörtök - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A BankRáció.hu csapata körbenézett a céges bankszámlákat érintő piaci változásokban. Két bank is limitplafont vezetett be az ATM készpénzfelvételek tekintetében. Limitek eddig is voltak, de most a bankok meghatározták, hogy ebben legfeljebb meddig mehet el az ügyfél naponta. Jó hír viszont, hogy mostantól az UniCreditnél is elérhető az EFER, azaz a NAV felé fizetett járulékok egyben történő átutalása. A Raiffeisen pedig új ügyfelektől egy évig mindössze a pénzügyi tranzakciós illetéket szedi be az internetes átutalások után.

Sokan nem szentelnek figyelmet annak, hogy kövessék számlacsomagjuk kondícióinak változásait, vagy éppen figyelemmel kísérjék más bankok ajánlatait. Pedig a megfelelő csomaggal és átgondolt bankhasználati szokásokkal sokat spórolhatunk. A céges bankszámla kalkulátor segít, hogy a lehető legkedvezőbb számlacsomagot válasszuk a cégünk számára akár a bankon belül, akár azon kívül – mondja Gergely Péter, a Bankráció.hu szakértője, aki alább összegzi a hónap legfontosabb változásait.

rajzolt pénzköteg

Kép:Fotolia

A Sberbank eddig is alkalmazott készpénzfelvételi limiteket. Bankkártyával – ha az ügyfél másként nem rendelkezett – eddig is csak 2 millió forintig (tranzakciószámban pedig havonta 50 alkalommal) lehetett készpénzt felvenni a vállalati Maestro kártyával. Ilyen limit ráadásul egy hétre lebontva is élt, ott 1 millió forint volt a maximum (és heti 20 alkalom). Március közepétől viszont a bank már a napi készpénzfelvételi limit maximális értékét is meghatározza. Ezt az ügyfél nem tolhatja feljebb. A határ, ameddig a 2016. március 14-től kért limitmódosítások vagy az ettől az időponttól igényelt bankkártyák elmehetnek, napi 800 ezer forint felvétele.

A dombornyomású vállalati MasterCard kártya bár a Maestrónál másfélszer több összeget enged felvenni hetente és havonta, de az új napi legfelső limit esetében még ennyivel sem bővült: 1 millió forintnál többet akkor sem vehet fel az ügyfél, ha a számláján rendelkezik ennyi pénzzel. Érdekes ugyanakkor, hogy a bank meghagyta hirdetményében, hogy a Sberbank SMS szolgáltatás mellett 1 millió forint feletti napi kártyahasználati limitet is engedélyez, hiszen az új napi limit erre az esetre is vonatkozik.

A vállalati MasterCard kártyát egyébként más feltételekkel biztosítja a Sberbank, mint eddig. Korábban bő 10 602 forintos számlaegyenleggel igényelhették ezt a plasztikot a vállalatok, de 3 hónap számlamúlt hiányában 50 ezer forintos óvadékot is kellett fizetni, mely a kártyaszerződés végéig a banknál maradt. Az óvadékot most eltörölte a bank, miközben a kártya éves díja változatlanul 10 602 forint maradt.

Napi készpénzfelvételi limitplafont vezetett be a Budapest Bank is. A hitelintézetnél 2016. május 16-tól naponta legfeljebb 2 millió forintig tolhatja a vállalati ügyfél a bankkártyás készpénzfelvételi limitjét. Itt azonban a Sberbanktól eltérően nincsenek további heti vagy havi készpénzfelvételi limitek.

5 spórolós tipp, hogy ne a bankba öntsük a pénzt
A magánszemélyek törvényi ingyenes készpénzfelvételei, a pénzügyi tranzakciós illeték, a maximalizált bankközi jutalék, és egyéb, a bankokra emelkedő nyomás hatására jelentősen drágultak a céges bankszámlák díjai is. Ha ki nem is kerülhetjük ezeket, de akár az emelés előtti szintre is visszacsökkenthetjük.

A szakértő tanácsa:

A BankRáció.hu a Sberbank és a Budapest Bank érintett ügyfeleinek azt javasolja, hogy a limitnél nagyobb összegű készpénzfelvételt a bank fiókjaiban, bankkártya nélkül kezdeményezzenek. Itt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezt előzetesen be kell jelenteni és általában drágább művelet a bankkártya használatánál. A kettő viszont kombinálható: a napi felső limitig felvehető a pénz bankkártyával, a maradékért pedig elég bemenni a bankfiókba. Ez kisebb összegeknél azzal az előnnyel is jár, hogy a bankfiókra jutó rész esetleg már nem éri el a pénztári felvétel bejelentési határát.

Április 4-én az UniCredit Bank is csatlakozott az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerhez (EFER), így az FHB és az MKB Bank ügyfelei mellett mostantól az olasz tulajdonú hitelintézet vállalati ügyfelei is egyetlen összegben utalhatják az egyes folyószámlákra címzett járulékokat az adóhivatal felé.

A szakértő tanácsa:

A BankRáció.hu azonban felhívja a figyelmet arra, hogy például az UniCredit alapszintű vállalati bankszámlája esetében, bár két fő minimálbéréig jobban megéri fizetni a járulékokat az új rendszerben, a nehezebben átlátható díjazási struktúra miatt három fő minimálbérétől már jobban megéri továbbra is a régi rendszert használni, tehát inkább külön-külön utalni. 10 fő minimálbére után pedig már három és félszer több banki díjat fizet az, aki az új (bár kétségkívül kényelmesebb) rendszert választja, legalábbis az UniCredit alapszintű vállalati számlája esetében.

Aki viszont egy évig nem szeretne azzal szembesülni, hogy bankjának mennyi díjat szurkol le a kötelező járulékátutalások, vagy bármely más, elektronikus úton benyújtott bankon kívüli átutalás után, és helyette inkább csak a pénzügyi tranzakciós illetéket fizetné (melyet a bank maga is befizet az államkasszába), annak a Raiffeisen Bank kínál most egy ellenállhatatlan ajánlatot. A hitelintézet a számlanyitástól számított 12 hónapig kedvezményesen (átutalásonként legfeljebb 0,3 százalék, de maximum 6 ezer forintért) biztosítja az elektronikus eseti bankon kívüli és a csoportos forint átutalásokat a forint főszámláról, amennyiben az 1250 millió Ft-nál alacsonyabb éves nettó árbevételű vállalkozás képviselője 2016. június 30-ig megnyitja a Vállalkozói Aktív, Vállalkozói Aktív Plusz Számlát vagy a Könyvelői Számlacsomagot. Az egy éves akciós időszak leteltét követően az átutalások díjai számlacsomagonként eltérő mértékben, ám legalább 0,1 százalék, minimum 100 forinttal, legfeljebb pedig 0,25 százalék, minimum 250 forinttal emelkednek majd a pénzügyi tranzakciós illetékhez képest.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek