Így vészeljük át a hőséget az irodában

2016. július 25. hétfő - 13:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

A napokban visszatér a hőség. Aki éppen a szabadságát tölti valami árnyas vízparti helyen nagyon örül neki, az irodában viszont túlélő üzemmódra van szükség. Ha a hőséget megszüntetni nem is tudjuk, mondunk néhány jó tanácsot, amikkel könnyebben átvészelhető a kánikula és a munka együtt.

Hűteni csak mértékkel

Sokkal kellemesebb lesz az irodai klíma, ha nem hagyjuk felmelegedni a levegőt. Az utolsó, aki elmegy, vagy az első, aki korán reggel érkezik, jól szellőztesse át az irodát. A másik fontos dolog, hogy ha lehet, a napsütötte ablakokat árnyékoljuk le – ez szinte minden másnál többet számít. Napközben egy kis kereszthuzat javíthat az irodai levegőn, bár az érzékeny kollégák ilyenkor kénytelenek sétálni egyet.

Ha légkondicionált irodában dolgozunk, akkor nem visel meg annyira a nyári kánikula. Itt is érdemes azonban néhány szabályt betartanunk, ha nem akarunk megfázással küszködni a 40 fokban. Konfliktusra adhat okot, hogy valakire erősebben irányul a hűs levegő, míg másokra kevésbé, illetve az ingben, zakóban dolgozó férfiak nyilván a hűvösebbet kedvelik, a nyári ruhás nők viszont már fáznak a 20 fokban. Próbáljunk mindenkihez alkalmazkodni.

A szakértők szerint a kinti és a benti hőmérséklet között ne legyen nagyobb az eltérés 5-8 foknál még akkor sem, ha igazi kánikulában így bent sincs kifejezetten hűvös. Ennél nagyobb hőmérséklet különbség esetén könnyen megfázhatunk, és a szervezetünk egyáltalán nem viseli jól a nagy hőingadozást.

hőségben szenvedő ember az irodában

Kép:PP archív

Bár a légkondicionáló mellett szól, hogy kevesebb port keringtet az irodában, mint ha egész nap nyitva lenne az ablak és az utcai szellő lengedezne az íróasztalok között, sajnos valódi légmozgást nem okoz. Ezért szellőztetésre mindenképpen szükség van, ha nem is a legmelegebb órákban. A légkondi túlzott használata fáradtságot, kimerültséget, és a már említett nyári náthát okozhatja. A hűs levegő segít a koncentrálásban, de körültekintően használjuk a berendezést. A rendszeres fertőtlenítésről se feledkezzünk meg, mert a baktériumok kifejezetten kedvelik a légkondit. A ventillátorok használatával is bánjunk okosan. Legfeljebb 35 fokos helyiségben használjuk, és ne közvetlenül üljünk a légáramlat útjába, mert például az ízületeink egészsége bánhatja.

Nincs túl sok, van túl hideg

A kánikulában a folyadékból sosem elég, de ezt már biztosan sokat hallottuk jó tanácsként. Mindig legyen a közelünkben egy pohár vagy flakon víz, de figyeljünk rá, hogy ez se legyen túl hideg. Mert bár ez esik a legjobban a nagy melegben, valójában a langyos víz a jobb, hisz a szakemberek szerint az nem terheli meg a szervezetet, sok energiát elveszítünk, hiszen a felmelegítés így a testünk dolga.  A meleg amúgy is megterheli a szervezetünket, ne adjunk neki plusz munkát! Nem lehet véletlen, hogy a meleg országok nagy részében előszeretettel fogyasztanak rengeteg teát.

A nőknél az ajánlott napi folyadékmennyiség 2, a férfiaknál 2,5 liter, amit az átlagos napi bevitelt jelenti, kánikulában jöhet ennek a duplája, sőt akár a triplája is. Ha folyadékhiány alakul ki először álmosság, fejfájás, majd rosszullét is előfordulhat, előzzük meg. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy bár a csapvíz is jó választás, az ásványvizek és gyümölcslevek segítenek az izzadással elveszített ásványi sók visszapótlásában is.

A szabadban dolgozóknak a legveszélyesebb a kánikula
A hőség jelentősen megnehezíti a munkavégzést, különösen a szabadban, tűző napon fizikai munkát végzők esetében (például építési, kivitelezési munkák, útépítés, útburkolás, aszfaltozás, mezőgazdaság) kell fokozottan védekezni a nagy meleg káros hatásai ellen.

Világos!

Nemrég írtunk a kánikulai irodai viseletről, illetve arról, hogy még a hőségben se sértsük meg az írott és íratlan szabályokat. Ha ezeket betartjuk, akkor is tehetünk azért a jobb közérzetért. Világos, szellős, nem testre tapadós ruhában biztosan komfortosabban érezzük magunkat. Pamut, len blúz vagy póló, könnyű szoknya, laza nyári vászonnadrág még egy tárgyalásra is megfelelő. A műszálas holmi a forróságban nem barátunk.

Ha nagyon szigorú a dress code a cégnél, a HR osztálynak kell megfontolnia, hogy átmenetileg változtat a szabályokon. Esetleg tartósan 30 fok feletti időben el lehet tekinteni a nyakkendőtől és a harisnyanadrágtól is.

A munkaszervezés is segít

Bár nálunk még nem vezették be a mediterrán országokra jellemző sziesztát, a munkaidő rugalmasabb kezelésével elkerülhetjük a kánikulai kábultságot. Ha például reggel két órával korábban kezdünk, a délutáni hőségben már otthon, vagy egy strandon hűsölhetünk. Persze ehhez a főnök engedékenysége is szükséges.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek