Így támogatja a Microsoft az elnyomó kínai rendszert

2019. április 12. péntek - 14:14 / piacesprofit.hu
  •    

A Microsoft kutatóközpontokat működtet Kínában, s egyebek mellett a hadseregnek alárendelt egyetemmel folytat közös kutatásokat. Olyanokat, amelyek segíthetik a kínai rendszert polgárai elnyomásában.

A sajátos együttműködésre úgy derült fény, hogy tanulmány jelent meg, amelyet a Microsoft és a Csangsai Védelmi Műszaki Egyetem kutatói közösen jegyeztek. Az intézmény, amely a hadsereg alárendeltségében működik, Kína négy legjobb egyetemének egyike.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A közös kutatások a „gépi olvasásról” folynak. Lényege, hogy a számítógép elemezni tudja az interneten hozzáférhető információkat s azokat képes az ember számára összefoglalni.

A technológia azonban arra is alkalmas, hogy megadott szempontok alapján cenzúrázza a világhálón hozzáférhető szövegeket, beszélgetéseket – összhangban a kínai vezetés törekvésével, hogy szempontjainak megfelelően cenzúrázza az internetet.

A Microsoft azzal védekezik, hogy kutatási projektjei mindenhol a világon összhangban vannak a helyi és az amerikai joggal. A cég egyébként kutatja azt is, hogyan lehet az arcfelismerő rendszereket a mesterséges intelligencia segítségével továbbfejleszteni. Ez az a technika, amelyet a kínai hatóságok már alkalmaznak a rendszer ellenségeinek azonosítására. Elsősorban az északkeleti Hszincsiang tartományban, amelynek többmilliós muszlim lakosságát szünet nélkül figyelik.

A Microsoft a seattle-i hazai mellett már 1998-ben berendezte legnagyobb külföldi kutató

Nincs, aki megállítsa Kínát az ipari méretű lopásban
A szellemi tulajdon kínai részről való ellopása évi 225–600 milliárd dolláros kárt okoz az Egyesült Államoknak. A megoldás az lehet, ha eltiltják minden, lopott értéket tartalmazó termék amerikai behozatalát.

központját Pekingben, a következő Sanghajban nyílik. Tudósok serege dolgozik az amerikai világcégnek Kínában, emellett vendégprofesszorok és diákok százai.

Más nagy amerikai intézmények eltérő utat választanak: a nagynevű Massachusetts Műegyetem (MIT) a napokban jelentette be, hogy megszakítja az együttműködést a Huaweijel és a ZTE-vel. Az amerikai kormány kémkedéssel gyanúsítja az előbbit.

Az Ausztrál Stratégiapolitikai Intézet arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai hadsereg eddig 2500 tudós, mérnök külföldi tanulmányait finanszírozta. (Forrás: Die Welt)