Hétfőig kérhetnek támogatást biztosításra a gazdák

2016. május 19. csütörtök - 11:01 / piacesprofit.hu
  •    

Idén több mint négymilliárd forintra bővült a támogatott mezőgazdasági biztosításokra szolgáló keretösszeg, a gazdálkodóknak hétfőig azonban jelezniük kell igényüket a támogatásra az egységes kérelemben. A konstrukcióval kapcsolatos főbb tudnivalókat és buktatókat vesszük sorra.

tíz robbanás hackerek

Kép: SXC

Harmadával, 4 milliárd forintra bővül idén a támogatási keret, miközben újból pályázhatnak a nagyüzemi, illetve állami és önkormányzati tulajdonú gazdálkodók is. Negatív irányú változás ugyanakkor. hogy várhatóan ismét a következő évre csúszik át a támogatások kifizetése – ezek a legfontosabb változások az agrárbiztosítási díjtámogatások immár ötödik éve működő rendszerében – hangsúlyozta a Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetsége (FBAMSZ).

Az idei díjtámogatásban mindazok a gazdálkodók részesülhetnek, akik május 23-ig az egységes támogatási kérelem kitöltése során jelzik, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánja venni (ez a nyilatkozat utólag már nem pótolható). Továbbá akik május 31-ig (de legkésőbb az ajánlat aláírását követő 5 napon belül) az érintett biztosítási szerződéseket elküldik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal felé.

Évről évre dinamikusan növekszik a támogatott mezőgazdasági biztosítások állománya: míg az induló évben, 2012-ben még másfél milliárd forint alatt maradt a teljes állománydíj, idénre ez az érték várhatóan eléri a 7 milliárd forintot.

A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 65 százalékát kapják vissza utólagos díjtámogatásként. Amennyiben a kérelmekben szereplő díjtámogatási összegek meghaladják a támogatási keretet, a felosztást biztosítási típusonként eltérő mértékben végzik el. Az „A” típusba tartozó, szántóföldi növényekre, borszőlőre és almára kötött csomagbiztosítások esetében az előző évek gyakorlata szerint várhatóan változatlanul kifizetik a díj 65 százalékát. A „B” típusba tartozó jégeső- fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetében 40-65, míg a többi („C” típusú) támogatott biztosítások esetében 30-65 százalék közötti mértékű lehet a visszatérítés.

Még mindig lehet kérni plusz pénzt jégkárra
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) meghosszabbította a jégkár sújtotta mezőgazdasági termelők részére az Agrár Széchenyi Kártyában biztosított magasabb összegű támogatás igénybevételi határidejét – közölte a Széchenyi Kártya Programot lebonyolító KAVOSZ Zrt. Az új határidő június 30.

„Tekintettel arra, hogy az idei évben a támogatási keret 33 százalékos bővülése meghaladja a megkötött biztosítások díjállományának növekedését, az idén jobban megéri majd a B, illetve C típusú biztosításokban gondolkodni, melyek esetében tavaly a befizetett díjak 52, illetve 30 százalékát kapták vissza a szerződők.” – magyarázza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. – Ráadásul továbbra is érvényes az a szabály, hogy az egységes kárenyhítési alapból csak azok juthatnak a megítélt kárenyhítő juttatás teljes összegéhez, akik a művelésükben lévő termőterület termelési értékének legalább 50 százalékára üzleti biztosítást kötnek.” Csak a tavaly júliusi jégesők több kárt okoztak a mezőgazdaságban, mint amennyi tavaly fél év alatt összesen történt.

2016-ban – egy év hazai költségvetési finanszírozást követően – ismét uniós források biztosítják a díjtámogatás keretét. Sajnos ez azzal is együtt jár, hogy a díjtámogatás összegét ismét nem a tárgyévben, csupán 2017 elején, az egységes támogatással egy időben fogják folyósítani a termelőknek. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak számítaniuk kell arra, hogy a biztosítási díj őszi befizetését követően fél évig előfinanszírozniuk kell az akár több tízmilliós támogatási összeget!

A biztosításon legalább már nem spórolnak a gazdák
Költségérzékeny a gazdatársadalom. Ahol lehet, takarékoskodnak: a vetőmagokon, a növényvédőszereken. Ennek aztán esetenként elszenvedik a negatív következményeit. Egy friss felmérés azonban azt bizonyítja, hogy a mezőgazdasági biztosítások egyre inkább kikerülnek a megspórolandó tételek köréből. Így teret nyernek az új megoldások.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek