Hamarosan lejár a jövedéki nyilatkozatok benyújtásának határideje

2017. február 24. péntek - 12:08 / piacesprofit.hu
  •    

Kevesebb, mint egy hét maradt a jövedéki adóköteles termékek gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégek számára, hogy bejelentsék a NAV-nál, kívánják-e folytatni tevékenységüket a 2017. április 1-től hatályba lépő új szabályozások mellett is. Amennyiben a vállalatok lekésik a határidőt, akkor az új jövedéki szabályozás hatálybalépésével nem folytathatják tevékenységüket – hívja fel a figyelmet az EY Magyarország.

Az új, 2016. évi LXVIII. törvény értelmében április 1-től jelentősen átalakul a jövedéki szabályozás. A változtatások célja elsősorban az adminisztráció csökkentése, a területet szabályozó európai jogi normának való megfelelés és az adóbeszedés hatékonyságának növelése volt.

A legkisebb pontatlanság akár olyan hibához is vezethet, ami a vállalkozás működését is fenyegetheti

Február 28. kulcsfontosságú dátum a jövedéki termékekkel érintett cégek életében, mivel jogvesztés áll elő, ha eddig nem nyilatkoznak arról, hogy a jövőben folytatni kívánják jövedéki tevékenységüket. Ez veszélyeztetheti a vállalatok jövőbeli működését, hiszen akár az is előfordulhat, hogy akár egy hónapra le kell állítaniuk jövedéki tevékenységüket.

„Tapasztalataink szerint az érintett vállalkozások időben értesültek a főbb jövedékiadó-változásokról és többségük mindent megtesz, hogy megfeleljen az új szabályoknak. Mint minden új jogszabály bevezetésénél, ebben az esetben is számos jogértelmezési kérdés merül fel, így érdemes részletekbe menően megvizsgálni minden lehetséges esetet. A legkisebb pontatlanság akár olyan hibához is vezethet, ami a vállalkozás működését is fenyegetheti” – figyelmeztet Fülöp Attila, az EY Magyarország adó üzletágának vám- és jövedéki szakértője.

homokóra mutatja a határidőt

Kép: Pixabay

Az új szabályozás megköveteli, hogy a jövedéki termékkel kapcsolatos minden kommunikáció, a nyilvántartás és az adatszolgáltatás is elektronikus formában történjen. A jövedéki engedélyes kereskedők 2017 elejétől pedig már nem értékesíthetik termékeiket készpénzes fizetés ellenében, teljes mértékben át kell állniuk a bankkártyás vagy átutalásos rendszerre.

A legfontosabb teendő
A jövedéki termékekkel foglalkozó gazdálkodóknak február 28-ig kell kitölteniük az új jövedéki törvény szerinti tevékenységre vonatkozó, NAV_J30 jelű nyilatkozatot. Erre azért van szükség, hogy az új szabályozásnak megfelelő engedélyekkel, nyilvántartásba vétellel rendelkezzenek.

A jövedéki termékek köre is megváltozott, ezentúl jövedékiadó-köteles termék az elektromos cigaretta töltőfolyadéka, illetve eltűnt a pezsgő és a szőlőbor fogalma a jövedéki szabályozásból. A dohánygyártmányoknál az adójegyet felváltotta az alkoholos italokról már jól ismert zárjegy, azaz már a cigarettán is zárjegyet fogunk találni. Így az év első hónapjaiban még a megszokott csomagolású adójegyes és a már zárjegyes termékek is megtalálhatóak a trafikok polcain.

Az új szabályozás életbelépésével az energiaadó megszűnt, és beolvadt a jövedéki adó rendszerébe. Az energiatermékek – például a villamos energia, a szén, a földgáz – ezentúl a jövedéki termékek körébe tartoznak.

Április elsejétől megszűnik az adómentes felhasználói engedély, így a jövőben, aki továbbra is adómentesen szeretne beszerezni és felhasználni jövedéki termékeket tevékenységéhez, annak a jövőben a szigorúbb feltételekhez kötött adóraktári engedéllyel kell rendelkeznie. A jövedéki szabályozásban is külön kezelik ezután a megbízható és a kockázatos adózókat. Továbbá bevezették az úgynevezett dinamikus jövedéki biztosíték rendszerét is, vagyis a jövedéki adó kapcsán nyújtott garanciának alapvetően a mindenkori adókockázathoz kell igazodnia.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek