Gondot okoz a kkv-knak a kötelező béremelések kigazdálkodása

2019. november 08. péntek - 07:54 / PP/MTI
  •    

A kétéves megállapodás alapján jövőre újabb 8 százalékkal nőnek a minimálbérek.

A cégek jelentős részének, főleg az 50 fő alatti kis- és mikrovállalkozásoknak gondot okozott a legkisebb adható bér idei emelése – írja a Népszava.

A minimáljövedelemhez szükséges források kitermelése miatt a cégek 38 százaléka emelte az árait, 32 százalékuk elhalasztotta a tervezett létszámfelvételeket, míg negyedük a beruházások elhalasztásával reagált az új helyzetre – ismerteti a lap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének frissen publikált vállalati felmérését.

Kép:Flickr

Kép:Flickr

A bérfeszültségek elkerülése végett a cégek 30 százaléka döntött úgy, hogy a minimum felett kereső munkavallók bérét is emeli. A cégek 12-15 százaléka élt a mozgóbérek, a cafeteria csökkentésével, és minden tízedik cégnél egyes munkavállalókat részmunkaidősként foglalkoztattak tovább. A cégek öt százalékánál elbocsátásokra is sor került.

Leginkább a kereskedelmi cégeknél maradtak el a tervezett létszámfejlesztések és a beruházások, míg az áremelésekkel leginkább az építőipari cégek tudtak élni, ami meg is jelent az ingatlanárakban.
A felmérés még áprilisban készült 2800 cég megkérdezésével.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek