Fontos határidő közeleg a katásoknak – de nem csak nekik

2015. február 10. kedd - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

Február 25-e a kisadózó vállalkozások adóbevallási határideje, de meglepő módon a nagyobb, más cégformában működő vállalatoknak is lehet bevallási kötelezettségük ehhez kapcsolódóan. Ugyanis azokat a cégeket, akik ilyen adóalanyoktól vesznek igénybe szolgáltatást, szereznek be terméket, egymillió forintos összeghatár elérése esetén szintén adatszolgáltatási kötelezettség terheli.

Kép: SXC

Azok a vállalkozások, amelyek adóterhelésük mérséklése érdekében a kisadózók tételes adója mellett döntöttek, jelentős adminisztrációs tehertől szabadultak meg, bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségükről azonban nem. Az igaz, hogy a kisadózó vállalkozásnak a havonta fizetendő tételes adót nem kell bevallania, az adóalanyként megszerzett bevételéről azonban számot kell adnia az adóévet követő év február 25.-ig. (Ugyaneddig a határidőig kell benyújtania az adóbevallását minden erre kötelezett egyéni vállalkozónak is!)

A kisadózó vállalkozásokkal kapcsolatban álló cégeknek március 31-éig kell adatot szolgáltatniuk, amennyiben kisadózók részére éves szinten teljesített kifizetésük meghaladta az egymillió forintot. A kisadózó vállalkozás februári bevallása és a részére kifizetést teljesítő ellenoldali cég adatszolgáltatása tehát összefut, amelyből az adóhatóság rendszere az eltéréseket könnyen kiszűrheti.

Az adatszolgáltatás mellett a bevallások további célja, hogy fényt derítsenek az esetleges bújtatott munkaviszonyra (pl. ha a kisadózónak csak egy partnere van). Évi 6 millió forintot meghaladó bevétel esetén pedig a kisadózó ki is kerülhet a speciális adózási körből, melyet a jogszabály 40 százalékos büntető adókulccsal is szankcionál.

A kisadózó vállalkozásokkal együttműködő nagyobb cégeknek tehát most feladatuk, hogy kiszámolják, hogy az ilyen költségeik elérik-e az egymillió forintot, és amennyiben igen, március 31-éig teljesíteniük kell bevallási kötelezettségüket.

Ekhósok, katások, figyelem! Ezek a változások idénre
Változtak az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) bevételi értékhatárai 2015-től, valamint módosítások léptek életbe a kisadózó vállalkozók tételes adójánál (kata) is.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek