Folytatódik az ingatlanpiaci fellendülés

2018. október 31. szerda - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

Tovább száguld a fővárosi lakáspiac, a budapesti ingatlapiaci index 11 ponttal nőtt októberben. Jövőre emelkedhet az irodák és raktárak ára, bérleti díja is – áll a GKI ingatlanpiaci elemzésében.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2018 októberében 11, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám értéke 7. A fővárosi index 5, míg az országos 4 ponttal emelkedett az előző (idén júliusi) felméréshez képest. Az országos index éves alapon 7, a fővárosi 11 ponttal emelkedett, s ezzel mindkét mutató újabb historikus csúcsára emelkedett. Az ingatlanpiaci szereplők továbbra is optimisták, s derűlátásuk a korábbihoz képest még tovább emelkedett. Mindez egyáltalán nem meglepő, hisz a magyar gazdaság „jó passzban” van, a gazdasági növekedés üteme csúcsra járt az idei második negyedévben, s az egyéb szektorokban mért üzleti és a lakossági várakozások is sokéves csúcsuk közelében járnak.

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A jelen megkérdezés során 110 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1164 vállalat válaszolt. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív. A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.

gki lakas

A lakáspiac tovább száguld

A GKI fővárosi és az országos lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) a jelen felmérés eredményei alapján 9 illetve 5 ponttal nőttek az előző megkérdezéshez képest. Mindkét index újabb historikus csúcsra jutott, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően határozottan javultak, de a vidéki körzetekben valamelyest romlottak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest jelentősen élénkültek. Júliushoz képest ugyan a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) nem történt változás, de a valószínű szándékú körben 27 százalékpontos növekedés következett be. A lakossági kilátások meghaladták 10 éves csúcsukat. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 22 százalékpontos bővülés valósult meg.

A lakásárak növekedésére várhatóan a közeljövőben is számítani lehet. Aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására. A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások júliushoz képest alig változtak (a következő egy évben 2-5% közötti emelkedés valószínű). Az új építésű lakások árai 2-3%-kal emelkedhetnek.

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. harmadik negyedévében enyhén tovább emelkedett (92%ra). Kelet-Magyarországon a júliusban mért 84%-os kihasználtság októberre 82%-ra csökkent, Nyugat-Magyarországon a júliusi 90%-os mutató októberre nem változott. A GKI irodapiaci indexei az előző felméréshez képest a fővárosra vonatkozóan 3, az ország egészére vonatkozóan 7 ponttal emelkedtek. Éves összevetésben a fővárosi indexnél 15, az országosnál 8 pontos növekedés következett be. Mindkét index értéke historikus csúcsra emelkedett. A kapott válaszok alapján a következő egy évben 2-3% körüli bérleti díjemelkedés várható.

Üzlethelyiség-piac: a főváros viszi a prímet

Rég látott javulás valósult meg a fővárosi piacot illető kilátások esetében, míg vidéken kisebb romlás volt tapasztalható. Az GKI üzlethelyiség-piaci indexe a fővárosi agglomerációra vonatkozóan 10, az ország egészére vonatkozóan alig 1 ponttal emelkedett a legutóbbi felméréshez képest. (Ez utóbbi változás hibahatáron belüli.) A bérleti díjak esetében 2-3%-os emelkedés várható a következő egy évben.

Az élénk gazdasági növekedés a logisztikai ingatlanok kihasználtságát magasan tartja. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 90% (ami negyedéves alapon ugyan 1 százalékpontos csökkenést, de éves alapon 5 pontos emelkedést jelent), a nyugati országrészben 93%, a keleti régióban pedig 87%. A fővárosi raktárpiaci index az előző felméréshez képest nem változott. Az ország egészére vonatkozó index bő 2 ponttal emelkedett, ami lényegében kompenzálta a júliusi csökkenést. A bérleti díjakra vonatkozó várakozások 2-4%-os emelkedést valószínűsítenek a következő egy évben.